Persbericht CBS-KNAW

De zwarte schimmel Aspergillus niger: flexibiliteit als sleutel voor succes

31 augustus 2015

Onderzoekers van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW) beschrijven in Nature de flexibiliteit van de Aspergillus niger om verschillende enzymensets te produceren. Dit maakt deze schimmel uiterst geschikt voor het produceren van zeer uiteenlopende plantenbiomassasubstraten, waardoor ook het biotechnologische proces van de productie van biobrandstof flexibeler wordt.

De Aspergillus niger is een industriële schimmel, die voor de productie van diverse voedseladditieven wordt gebruikt. Maar het is ook een schimmel die zorgt voor voedselbederf als gevolg van de zogenaamde zwartrot. Gekweekt op bietenpulp (een bijproduct van de suikerindustrie) bleken de verschillende gedeelten van één kolonie van deze schimmel zeer verschillend te reageren, afhankelijk van de beschikbaarheid van voedingsstoffen.

Zwitsers zakmes

De Aspergillus niger bleek in staat de verschillende gedeelten van de kolonie aan te zetten tot de productie van verschillende enzymensets. Als een Zwitsers zakmes gebruikt de schimmel zijn enzymen om de polymeerstructuur van de bietenpulp door te knippen, waardoor er enkelvoudige suikers worden gevormd. In oudere gedeelten van de kolonie zijn daarentegen bepaalde onderdelen van de bietenpulp al verbruikt en zijn daarom weer andere enzymen nodig voor de resterende onderliggende laag. In de biotechnologie kunnen deze enzymen worden gebruikt om suikers te verkrijgen uit plantenbiomassa, die kunnen worden gebruikt voor de productie van bio-ethanol.

Over het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS)

Het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het beheert een wereldvermaarde collectie van levende schimmels en gisten. Het verricht taxonomisch en evolutiebiologisch onderzoek aan geselecteerde groepen uit het rijk der fungi en is een expertisecentrum voor mycologische vraagstukken voor wetenschap, geneeskunde, industrie en maatschappelijke groeperingen. Het instituut telt circa 90 medewerkers. Het CBS is gevestigd op het Universiteitscentrum De Uithof.

Logo CBS