Dijkgraaf en Lu co-voorzitters InterAcademy Council

23 maart 2009

Het bestuur van de InterAcademy Council (IAC) heeft Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), en Lu Yongxiang, president van de Chinese Academie van Wetenschappen, tot co-voorzitters benoemd voor de komende vier jaar.

De IAC heeft voor dezelfde periode ook een nieuw bestuur gekozen. Van 23 tot en met 25 maart zijn de presidenten van vooraanstaande nationale academies van wetenschappen bijeen bij de KNAW in Amsterdam.

"Het nieuwe IAC-bestuur heeft een volle agenda voor de komende vier jaar. Focus ligt op de huidige economische en milieucrises en op de toenemende innovatiecapaciteit op het gebied van duurzaamheid", aldus Lu, die aan zijn tweede termijn als co-voorzitter van de IAC begint. "Ook uit de discussies tijdens deze bijeenkomst blijkt weer hoe urgent en actueel deze mondiale vraagstukken zijn. Hier ligt voor de wetenschap een cruciale rol", sluit Dijkgraaf aan. Naast president van de KNAW is hij ook universiteitshoogleraar Mathematische Fysica aan de Universiteit van Amsterdam. "Net als bij wetenschappelijke discussies, hebben we binnen de IAC de gelegenheid om vrij gedachten uit te wisselen om vervolgens met één stem naar buiten te treden. De Nederlandse wetenschap, die bij de internationale top behoort, en de KNAW in het bijzonder, kennen een lange traditie als het gaat om wetenschap in mondiaal perspectief te plaatsen."

De IAC mobiliseert de beste wetenschappers en ingenieurs wereldwijd om internationale organisaties zoals de Verenigde Naties en de Wereldbank te adviseren. Academies van wetenschappen van over de hele wereld richtten de IAC op in 2000. De KNAW biedt onderdak aan het secretariaat sinds de oprichting. De IAC schrijft rapporten over wetenschappelijke en technologische onderwerpen gerelateerd aan grote mondiale uitdagingen van onze tijd en voorziet zo nationale regeringen en internationale organisaties van kennis en advies. Recente rapporten waren 'Women for Science' en 'Lighting the way: Toward a sustainable energy future'. Belangrijke onderwerpen voor dit jaar zijn opkomende besmettelijke ziekten en watervoorraad en -kwaliteit.

Het bestuur van de IAC bestaat uit de presidenten van vijftien nationale academies van wetenschappen. De komende vier jaar zijn dat Argentinië, Australië, Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Japan, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Turkije, en de Afrikaanse Academie van Wetenschappen en de Academie van Wetenschappen voor ontwikkelingslanden (TWAS). De IAC werkt nauw samen met de InterAcademy Panel on International Issues (IAP).

Meer informatie

Afdeling Communicatie KNAW
Annemarie Zegers 
Telefoon 020 551 0820
E-mail annemarie.zegers@bureau.knaw.nl.

IAC
John Campbell, directeur van de InterAcademy Council, Amsterdam
Telefoon 020 551 0807
E-mail secretariat@iac.knaw.nl.
Website IAC

De nieuwe co-voorzitters: Lu Yongxiang en Robbert Dijkgraaf. Foto: Henk ThomasDe nieuwe co-voorzitters: Lu Yongxiang en Robbert Dijkgraaf. Foto: Henk Thomas