Dow Energieprijs 2011 voor Geert-Jan Witkamp

14 november 2011

Geert-Jan Witkamp, hoogleraar Process Equipment aan de TU Delft heeft op donderdag 10 november 2011 uit handen van minister Verhagen de Dow Energieprijs 2011 ontvangen voor de door hem ontwikkelde energiezuinige scheidingstechnologie in de industrie. Twee Dow Dissertatieprijzen gingen naar Jan Gilot (TU Eindhoven) en Edmund Neo (TU Delft). Een jury van de Akademie selecteerde de winnaars.

Witkamp onderzoekt hoe scheidingsprocessen in de industrie energiezuiniger kunnen worden. De door Witkamp ontwikkelde Eutectic Freeze Crystallisation-technologie gebruikt bevriezing om afvalstromen te scheiden in zuiver gekristalliseerd ijs en zuivere zouten, zoals soda, magnesiumsulfaat of nikkelsulfaat, puur doordat het ijs gaat drijven en de zouten bezinken. Afvalstromen worden daarbij omgezet in zuiver water en een verhandelbare grondstof. Daar is bovendien tot 90 procentminder energie voor nodig dan met verdamping, de technologie die nu wordt toegepast.

De twee Dow Dissertatieprijzen gingen naar:

  • Jan Gilot (TU Eindhoven) voor zijn onderzoek Polymere tandem zonnecellen waarmee het mogelijk wordt plastic zonnecellen met een hogere efficiëntie te printen. Dit soort zonnecellen zullen binnen enkele jaren volop gebruikt worden in huis, zoals op gordijnen, lamellen, muren en ramen.
  • Edmund Neo (TU Delft) voor de ontwikkeling van een technologie om energie te besparen bij mobiel dataverkeer. De zender die door Neo bedacht is bespaart 20 procent efficiency ten opzichte van de traditionele zenders.

icon_video_bruin.gifBekijk een reportage over de Dow Energieprijs; het werk van Geert-Jan Witkamp en een reactie van minister Maxime Verhagen.

Dow Energieprijs

Elke twee jaar reikt Dow de Dow Energieprijs (25.000 euro) uit aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van duurzame ontwikkelingen in de procesindustrie. Deze uitreiking vindt plaats op voordracht van de KNAW. Dow heeft deze prijs in 1985 in het leven geroepen om onderzoek naar en innovaties in een duurzame procesindustrie te bevorderen. Daarmee kan duurzame ontwikkeling net het zetje krijgen naar toepassing in de praktijk en meer vindingen door kennisdeling.