Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2010 voor Mark Manders

14 april 2010

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2010 (euro 50.000) is toegekend aan Mark Manders, die werkt in Arnhem en het Vlaamse Ronse.

Manders ontvangt de prijs voor de consistente wijze waarop hij met heldere beeldtaal een intrigerende eigen wereld weet te scheppen, die alle ruimte laat voor vrije associatie en die zich vastzet in het geheugen.

Het werk

Mark Manders is het meest bekend om zijn installaties, die zijn uitgevoerd in uiteenlopende materialen: hout, ijzer, kunststof, touw, zand, papier en zelfs theezakjes. Herkenbare elementen - zoals een mensenfiguur, een stoel, een tafel, een kat - zijn bij elkaar gezet in raadselachtige composities, waaraan de toeschouwer zelf betekenis moet geven. Behalve installaties maakt Manders ook tekeningen, sculpturen, films en gedichten. Zijn werken zijn een verbeelding van de stroom van zijn eigen, mijmerende gedachten.
Zelf ziet Manders zijn oeuvre als een samenhangend totaalproject, dat hij 'Zelfportret als gebouw' noemt. Dat gebouw is overigens geen autobiografisch zelfportret, maar een portret van de kunstenaar Mark Manders als fictief en (in zijn eigen woorden) 'overgeconcentreerd, neurotisch, poëtisch persoon' en 'een personage dat in een consequent opgebouwde en geconcentreerde wereld leeft die bestaat uit gedachten die op hun sterkste moment zijn stilgezet of gestold'. Het tijdschrift Kunstbeeld stelde dat het beste werk van Manders 'wordt tot kunst als natuur in de vrieskou: kraakhelder en gesloten tegelijk, verstild en vol spanning'. 

Mark Manders Ramble-room Chair 2010. Courtesy Zeno X Gallery Antwerpen

De kunstenaar

Mark Manders (Volkel, 1968) volgde opleidingen aan de Grafische School en de Kunstacademie in Arnhem. Zijn werk is veelvuldig tentoongesteld in binnen- en buitenland. Solotentoonstellingen had Manders onder meer in het Kröller Müller Museum in Otterlo, Kunsthaus Zürich, Pinakothek der Moderne in München, the Berkeley Art Museum en the Art Institute in Chicago. Zijn werk was te zien op de Biënnales van Sao Paolo, Berlijn en Venetië en op de Dokumenta van Kassel. Het behoort tevens tot de vaste collectie van een indrukwekkend aantal musea: in Amsterdam, Eindhoven, Arnhem, Antwerpen, Gent, München, Dublin, Zürich, New York, Chicago, Minneapolis en Los Angeles. Momenteel heeft Mark Manders een solotentoonstelling in Zeno X Gallery in Antwerpen.
Manders ontving voor zijn werk onder andere de Prix de Rome (1992) en de Philip Morris Art Prize (2002).

De prijs

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst wordt sinds 1988 eens per twee jaar uitgereikt aan een veelbelovende Nederlandse kunstenaar wiens werk extra aandacht verdient. Eerdere winnaars waren onder anderen Barbara Visser, Job Koelewijn, Daan van Golden, Aernout Mik, Guido Geelen en Marrie Bot.
De jurering voor deze prijs valt, anders dan bij de andere Heinekenprijzen, niet onder de verantwoordelijkheid van de KNAW. Wel hebben enkele Akademieleden op persoonlijke titel zitting in de jury die deze prijs heeft toegekend. De jury staat onder voorzitterschap van Henk van Os.

De uitreiking

De zes Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst worden elke twee jaar uitgereikt tijdens een bijzondere zitting van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Dit jaar vindt de uitreiking plaats op donderdag 23 september 2010, in de Beurs van Berlage in Amsterdam.