Drie finalisten Academische Jaarprijs 2012 bekend

15 juni 2012

De drie kanshebbers voor de hoofdprijs van de Academische Jaarprijs 2012 zijn bekend. Uit de inzendingen nomineerde de vakjury onder voorzitterschap van Paul Schnabel drie teams voor de finale.

De drie finalisten zijn:

  • Team Scheepstra van de Rijksuniversiteit Groningen met 'Bevroren wildernis in beweging. Over-levende Noordpool'
  • Team Brouwer van Rijksuniversiteit Groningen met 'Love to know'
  • Team Snik van Universiteit Leiden met 'iSPEX; meet fijnstof met je smartphone'

De Academische Jaarprijs is bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het team met het meest creatieve en overtuigende communicatieplan ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren. De drie finalistenteams werken de komende maanden hun communicatieplannen uit en presenteren deze op woensdag 24 oktober tijdens de finale aan de jury, pers en het publiek in Stadsgehoorzaal Leiden. Op die avond wordt bekend welk team de jury uiteindelijk het meest overtuigt en zich de winnaar van de Academische Jaarprijs 2012 mag noemen. De drie finalisten maken ook kans op de Labyrint Publieksprijs. Het team dat deze prijs wint, krijgt aandacht voor hun project in het VPRO wetenschapsprogramma Labyrint.

Jury

De jury, benoemd door het stichtingsbestuur, staat dit jaar weer onder het voorzitterschap van Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau. Verder hebben zitting in de jury: Isolde Hallensleben, Jelle Reumer, Juliette Walma van der Molen en Gilles van Wezel, teamcaptain van het winnende team van de Academische Jaarprijs 2011.

Partners

De Academische Jaarprijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. De Stichting Academische Jaarprijs is in 2005 opgericht door NWO, KNAW en NRC Handelsblad. Samen met de VPRO organiseren deze partijen in 2012 de jaarprijs. Daarnaast is er steun van sponsoren: SNS REAAL Fonds, Stichting Stadspartners Leiden en DDK.

Meer informatie: www.academischejaarprijs.nl