Drie nieuwe bloggers bij Faces of Science

20 mei 2016

Hoera, Faces of Science heeft drie nieuwe bloggers. Julian Schaap blogt over hoe gekleurd (of eigenlijk: juist niet) rockmuziek is, Dowine de Bruijn vertelt over haar ontzettend nuttige onderzoek naar antibiotica en Thijs Jeursen blogt over zijn avonturen met de politie in Miami.

Scheuren met ‘Miami Vice’

Miami. Je kent het misschien wel van series als Miami Vice, CSI: MIAMI, raps van Will Smith of het computerspel GTA. Onze blogger Thijs Jeursen kent snikheet Miami op een heel andere manier. Voor zijn onderzoek reed hij mee met de politie van Miami, waar de airconditioning van de politieauto’s op volle toeren draaiden. Hij was in de Amerikaanse stad om te onderzoeken hoe en wanneer mensen zich veilig voelen. Door mee te gaan met de politie, op stap te gaan met lokale beveiligers en op bezoek bij bewoners van verschillende buurten.

Lees zijn spannende eerste blog over scheuren in politieauto’s en huisgenoten met shotguns

Op zoek naar een nieuw antiobioticum

Scheikunde: Daar wordt iedereen beter van. Tenminste, dat vindt onze nieuwe blogger Dowine de Bruijn. En met reden! Wie aan scheikunde denkt, ziet al snel labjassen, labbrillen en kokende, rokende mengsels voor zich. Het beeld van labjassen en labbrillen klopt eigenlijk altijd, maar scheikundigen zijn niet altijd met spannende kokende mengels bezig. Sommige experimenten kunnen eigenlijk ook best saai zijn. Maar die saaie experimenten zijn minstens net zo belangrijk als de spectaculaire. Bijvoorbeeld als je, zoals Dowine op zoek bent naar een nieuw antibioticum. Erg belangrijk als je weet dat bacteriën steeds vaker resistent worden tegen de huidige vormen van antibioticum.

Volg Dowine dus in haar lab

Rockmuziek

Over het algemeen denken we dat muziek mensen samenbrengt. Welke taal je ook spreekt, wat voor opleidingsniveau, huidskleur, gender, seksuele voorkeur je ook hebt: de ritmes en melodieën van muziek zouden dit alles overstijgen. Toch is de realiteit niet zo rooskleurig, ontdekte onze blogger Julian Schaap. Hij onderzoekt hoe gekleurd rockmuziek nu eigenlijk is. En wat blijkt: zo verbroederend is muziek helemaal niet. Rockmuziek wordt vooral beluisterd door witte mannen. Waarom eigenlijk? En was dat altijd al zo?

Lees in het eerste blog van Julian alles over rockmuziek en hoe gekleurd het nu precies is

Faces of Science geeft jonge onderzoekers een gezicht

Op de site Facesofscience.nl bloggen promovendi over hoe het is om te werken in de wetenschap. Zo helpen ze studenten en leerlingen uit 5 en 6 vwo, die staan voor een keuze in hun studie een realistisch beeld te krijgen van wat het is om wetenschapper te zijn. Maar de blogs zijn interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap. De Faces treden daarnaast geregeld op bij bijeenkomsten en in de media.

Faces of Science is een project van KNAW en De Jonge Akademie, in samenwerking met Kennislink.nl. Het project, dat in 2014 van start ging, wordt gefinancierd door Lira Auteursfonds Reprorecht.