Drie nieuwe gezichten van de wetenschap op Faces of Science

5 augustus 2014

Hoe leer je een computer om sarcasme te herkennen? Hoe decoreerden de bewoners van Pompeii hun huis het liefst? En kun je het gedrag van mensen verbeteren met geluid? Daarover vertellen jonge onderzoekers Florian Kunneman, Suzanne van de Liefvoort en Kirsten van den Bosch je meer op de site Facesofscience.nl.

Op Faces of Science berichten jonge wetenschappers die bezig zijn met hun promotieonderzoek over hun leven, onderzoek en passies. De website bestaat sinds juni en is intussen al meer dan zevenentwintigduizend keer bezocht. De wetenschappers laten zien wat de dagelijkse praktijk is van het werken in de wetenschap en waar ze mee te maken krijgen. We gaan deze ‘gezichten van de wetenschap’ langere tijd volgen. Via filmpjes, blogs, artikelen en nog veel meer kan de bezoeker op Faces of Science de wereld van de wetenschap ontdekken.

Florian KunnemanFlorian Kunneman, taaltechnoloog aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, probeert computers emoties in tweets te laten herkennen. Voor een mens is het onmogelijk om alle tweets te volgen, laat staan om er patronen in te ontdekken. Maar als je dat een computer kunt leren, levert dat een schat aan informatie op.

Suzanne van de LiefvoortSuzanne van de Liefvoort, klassiek archeologe aan de Radboud Universiteit, onderzoekt in Pompeii en Herculaneum de decoraties van de Romeinse huizen en ontdekt dat het de Romeinen niet uitmaakt of die echt of nep zijn. Ze vertelt hoe je als onderzoeker zelf een mening kunt vormen en niet klakkeloos af moet gaan op autoriteiten in je vak.

Kirsten van den BoschKirsten van den Bosch, onderzoeker kunstmatige intelligentie aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderzoekt het effect van geluid in je hersenen. We zijn vierentwintig uur per dag omgeven door geluid, maar wat doet die ’geluidsomgeving’ met verschillende groepen mensen, bijvoorbeeld mensen met verstandelijke of visuele beperkingen?

Initiatiefnemers KNAW en De Jonge Akademie willen met dit project studenten en leerlingen uit 5 en 6 vwo een realistisch inkijkje geven in het leven van een wetenschapper, en bovendien de jonge wetenschappers in de schijnwerpers zetten. De populairwetenschappelijke website Kennislink.nl is het platform voor dit initiatief. De website is te bereiken via www.facesofscience.nl

icon_video_bruin.gifPromofilmpje Faces of Science

Faces of Science bestaat nu uit vijftien onderzoekers. Dat aantal zal groeien tot dertig, uit heel Nederland, uit alle vakgebieden.

Faces of Science geeft jonge onderzoekers een gezicht

Faces of Science is een project van KNAW en De Jonge Akademie, in samenwerking met Kennislink.nl en FastFacts, gefinancierd door de wetenschappelijke auteurs van Elsevier Science, en ondersteund door Lira Auteursfonds Reprorecht. Doel is jonge wetenschappers in de schijnwerpers te zetten en te laten zien wat het leven als wetenschapper inhoudt, vooral aan jongeren die staan voor een keuze in hun studie of in hun carrière en voor iedereen die daarbij adviseert.