Drie nieuwe gezichten van de wetenschap op Faces of Science

8 april 2015

Wat maakt muziek herkenbaar? En zal een computer ooit een hit kunnen schrijven? Hoe denken rechters eigenlijk? Waar komt massa vandaan? Daarover vertellen jonge onderzoekers Irene van Oorschot, Jan Van Balen en Remco Castelijn je meer op de site Facesofscience.nl.

500_logo-faces-of-science

 

Promotiefilmpje Faces of Science

Op Faces of Science berichten jonge wetenschappers die bezig zijn met hun promotieonderzoek over hun leven, onderzoek en passies. De website bestaat sinds afgelopen zomer, er doen nu zesentwintig jonge wetenschappers aan mee en de komende maanden komen daar telkens drie nieuwe Faces of Science bij. Ze laten zien wat de dagelijkse praktijk is van het werken in de wetenschap en waar ze mee te maken krijgen. We gaan deze ‘gezichten van de wetenschap’ langere tijd volgen. Via filmpjes, blogs, artikelen en nog veel meer kan de bezoeker op Faces of Science de wereld van de wetenschap ontdekken. 

Jan Van Balen, muziekinformaticus aan de Universiteit Utrecht en het Meertens Instituut in Amsterdam, bekijkt hoe mensen en computers muziek herkennen. Computers zijn daar goed in, maar mensen zijn beter in het herkennen van covers en live versies. Maar hoe doen ze dat? Dat onderzoekt Jan Van Balen onder meer met de de app ‘hooked’.

Irene van Oorschot, aio sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, doet etnografisch onderzoek naar rechters, op dezelfde manier als ze eerder onderzoek deed naar het qatgebruik onder jonge vrouwen in Jemen. Ze 'schaduwt' de rechters in hun dagelijkse praktijk: ze leest de dossiers mee, volgt de voorbereidingen en gaat mee naar de rechtszaal.

Remco Castelijn, promovendus experimentele hoge-energiefysica bij het NIKHEF en aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is op zoek naar de kleinste bouwstenen van het universum. Door protonen met elkaar te laten botsen ontstaan brokstukjes, en daartussen zou, voorspelt de theorie, het higgsdeeltje te vinden moeten zijn. Remco doet zijn onderzoek met de Large Hadron Collider bij CERN.

Initiatiefnemers KNAW en De Jonge Akademie willen met dit project studenten en leerlingen uit 5 en 6 vwo een realistisch inkijkje geven in het leven van een wetenschapper, en bovendien de jonge wetenschappers in de schijnwerpers zetten. De populairwetenschappelijke website Kennislink.nl is het platform voor dit initiatief. De website is te bereiken via www.facesofscience.nl.

Faces of Science geeft jonge onderzoekers een gezicht

Faces of Science is een project van KNAW en De Jonge Akademie, in samenwerking met Kennislink.nl en FastFacts, gefinancierd door de wetenschappelijke auteurs van Elsevier, en ondersteund door Lira Auteursfonds Reprorecht.