Drie talentvolle wetenschappers geselecteerd voor Lindau Ontmoetingsdagen

17 maart 2016

Ruim vierhonderd jonge wetenschappers uit tachtig landen en dertig Nobelprijswinnaars ontmoeten elkaar deze zomer in Lindau voor kennisuitwisseling en inspiratie. Onder de wetenschappers zijn drie toptalenten uit Nederland: Jolijn Onvlee, Adrian Hamers en Johannes Jobst. De KNAW heeft de kandidaten voorgedragen en de Raad voor de Lindau Ontmoetingsdagen heeft de jonge wetenschappers geselecteerd.

lindauontmoetingsdagen2016christian flemming

Jolijn Onvlee

Jolijn Onvlee promoveert komend najaar aan de Radboud Universiteit Nijmegen in de theoretische chemie én de molecuul- en laserfysica. Ze doet onderzoek naar botsende moleculen, een heel nieuw onderzoeksgebied. Kennis over die botsingen is nuttig voor het maken van modellen voor processen in onze atmosfeer, maar bijvoorbeeld ook in interstellaire moleculaire wolken.

Johannes Jobst

Johannes Jobst is postdoc aan de Universiteit Leiden en aan Columbia University, New York. Hij onderzoekt het gedrag van elektronen binnen grafeentransistors. Die schakelen veel sneller dan de huidige siliciumtransistors en dat kan de snelheid van computers enorm verbeteren.

Adrian Hamers

Adrian Hamers bestudeert aan de Sterrewacht Leiden van de Leidse universiteit de evolutie van planeten in systemen met enkele, maar ook meervoudige sterren. In zulke systemen zorgen dynamische interacties tussen planeten en sterren voor veranderingen van de banen, wat grote gevolgen kan hebben voor onder andere klimaat en mogelijk leven op de planeten.' 

Vakgebied natuurkunde

Het vakgebied natuurkunde staat dit jaar centraal. Op het zesdaagse programma staan lezingen van de Nobelprijswinnaars, plenaire discussies, thematische workshops en diverse sociale evenementen.

Over Lindau

De Lindau Ontmoetingsdagen hebben als doel het overdragen van kennis tussen generaties wetenschappers, het versterken van internationale netwerken en het inspireren van zowel jonge wetenschappers als Nobelprijswinnaars.

De Raad voor de Lindau Ontmoetingsdagen met Nobelprijswinnaars organiseert de dagen sinds 1951. De KNAW participeert sinds 2008. De 66ste Lindau Ontmoetingsdagen vinden plaats van 26 juni tot 1 juli 2016.