Persbericht NIAS-KNAW

Duisenberg-prijs voor onderzoek naar waarde van banken

12 mei 2016

De Willem F. Duisenberg Fellowship Prize 2016 gaat naar econoom Robert Inklaar (Rijksuniversiteit Groningen) voor zijn excellente en originele onderzoek in de toegepaste macro-economie. Inklaar onderzoekt hoe economische groei tot stand komt, en de rol van de financiële sector daarin. De prijs, 15.000 euro en een medaille, wordt tweejaarlijks uitgereikt door het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) en de Willem F. Duisenberg Stichting.

Vertekend beeld

'De bijdrage van banken aan onze economie wordt momenteel overschat', stelt Robert Inklaar. Uit zijn recente onderzoek blijkt dat de officiële berekeningen die worden uitgevoerd om de waarde van banken te bepalen, leiden tot een vertekend beeld. 'Volgens de officiële berekeningen is de toegevoegde waarde van de financiële sector op het moment zo’n 6 procent van het bruto binnenlands product, een percentage dat merkwaardigerwijs omhoog is geschoten direct na het begin van de financiële crisis. Uit herberekeningen die ik heb uitgevoerd, waarbij de waarde van dienstverlening van banken preciezer wordt geïsoleerd, blijkt dat een accurater aandeel 3,5 procent is en dat dit aandeel niet sterk is gestegen.'

Volgens Inklaar is het met kleine aanpassingen in de huidige statistische modellen, al mogelijk om een reëler en daarmee beter beeld te krijgen van de waarde van het banksysteem. 'Dit is belangrijk, want de omvang van de financiële sector zegt veel over hoe efficiënt geld van spaarders naar investeerders wordt gesluisd. En deze informatie is extra van belang in tijden van financiële crisis of wanneer nieuwe technologie en regelgeving de financiële sector veranderen.'  

Uitreiking van de Willem F. Duisenberg Fellowship Prize 2016 aan Robert Inklaar (rechts) door juryvoorzitter Klaas Knot

Uitreiking

Robert Inklaar deed zijn uitspraken tijdens de prijsuitreiking in De Nederlandsche Bank op 10 mei 2016. Inklaar ontving de prijs, een medaille en 15.000 euro, uit handen van juryvoorzitter Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, en Victor Halberstadt, voorzitter van de Willem F. Duisenberg Stichting.

De jury roemde de creativiteit en buitengewone kwaliteit van Inklaars werk. 'Robert Inklaar is een van de leidende en invloedrijkste jonge onderzoekers in zijn onderzoeksgebied. Hij publiceert in tijdschriften waar velen van ons alleen maar van kunnen dromen', zei Klaas Knot tijdens de uitreiking. Tegelijkertijd is Inklaars werk bijzonder beleidsrelevant. Hij adviseert de Wereldbank, het Europese Parlement en de Tweede Kamer. 'Inklaars gedrevenheid om academisch onderzoek te verbinden met de praktijk is zeldzaam. De jury verwacht veel van het onderzoek dat hij in de toekomst zal doen.' 

Robert Inklaar

Robert Inklaar (1980) is Associate Professor of Global Economics and Management aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 2006 promoveerde. Inklaar is in zijn onderzoek geïnteresseerd in economische groei en ontwikkeling en het ontwikkelen en toepassen van nieuwe economische meetmethoden. Vanuit die achtergrond is hij een van de ontwikkelaars van de Penn World Table, een veelgebruikte database met informatie over inkomens en productiviteit van 167 landen. 

Willem F. Duisenberg Fellowship Prize

De Willem F. Duisenberg Fellowship Prize wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Willem F. Duisenberg Stichting en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW). De prijs stimuleert excellent onderzoek in de toegepaste economie. De jury bestaat uit Klaas Knot (DNB), Hans Vijlbrief (Ministerie van Financiën), Nout Wellink (voormalig directeur DNB), Dirk Schoenmaker (Duisenberg School of Finance) en Victor Halberstadt (Voorzitter Duisenberg Stichting). 

Over het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study)

Het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the humanities and social sciences) is een onderzoeksinstituut waar vooraanstaande wetenschappelijk onderzoekers (fellows) uit binnen- en buitenland voor een periode van 3 tot 10 maanden verblijven. Daarnaast organiseert het instituut seminars en workshops op de NIAS Campus. Het NIAS is een instituut van de KNAW.

Logo NIAS