Persbericht NIOO-KNAW

Ecologische waarde exotische waterplanten doet niet onder voor inheemse

4 april 2017

Exotische waterplanten blijken gemiddeld niet te verschillen van inheemse soorten als je naar hun functie in de natuur kijkt. Ze bieden geregeld zelfs meerwaarde. Dit betekent geen vrijbrief voor alle exoten. Wel maakt het effectiever beheer mogelijk gebaseerd op eigenschappen van een plant in plaats van herkomst.

Exoot of inheems? Ondergedoken waterplanten lijken zo op elkaar, dat maar weinig mensen ze herkennen. Beeld NIOO-KNAW

Op dit onderzoek promoveert Bart Grutters van het Nederlands Instituut voor Ecologie, een onderzoeksinstituut van de KNAW, op woensdag 5 april.

Exoten – planten en dieren afkomstig uit andere delen van de wereld – zijn tot nu toe vooral negatief in het nieuws. Maar een gedegen ecologische, wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt vaak. Daar brengt het promotieonderzoek van ecoloog Bart Grutters nu verandering in: 'Als je kijkt naar de rol die uitheemse waterplanten vervullen in een ecosysteem, dan is er over het algemeen geen verschil met inheemse.'

Hoe maak je een eerlijke vergelijking? Grutters en zijn collega-onderzoekers van het NIOO keken naar 7 belangrijke functies van waterplanten en vergeleken deze in experimenten tussen inheemse en uitheemse plantensoorten. Denk aan het bieden van voedsel of leefgebied aan vissen en kleine waterdieren, het remmen van hinderlijke (blauw)algen en het reguleren van broeikasgas-uitstoot. Alles opgeteld zagen ze geen duidelijke verschillen tussen de twee groepen.

Lees het volledige bericht op de website van het NIOO-KNAW.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) is met ruim 200 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de KNAW. Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water en het land. Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen.

Logo NIOO