Persbericht Hubrecht Instituut

Een gedetailleerde blik op darmhormonen

13 mei 2020

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut en de Universiteit Utrecht hebben in een grote samenwerking met andere onderzoeksteams een gedetailleerde beschrijving gemaakt van de hormoonproducerende cellen in de menselijke darm. De resultaten werden op 13 mei 2020 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell.

Deze hormoonproducerende cellen zijn moeilijk te bestuderen, omdat ze erg zeldzaam zijn en verschillende diersoorten hun eigen versies hebben. De onderzoekers ontwikkelden daarom een uitgebreide biologische gereedschapskist om menselijke hormoonproducerende cellen te bestuderen in miniversies van de darm die in het laboratorium worden gekweekt, zogenaamde organoïden. Met deze tools konden ze een aantal geheimen van de menselijke darm onthullen, bijvoorbeeld welke potentiële hormonen door de darm kunnen worden gemaakt en hoe de uitscheiding van deze hormonen wordt geactiveerd. Deze bevindingen bieden in de toekomst wellicht nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van ziekten zoals diabetes type 2 en obesitas.

Verder lezen

Lees het volledige persbericht op de website van het Hubrecht Instituut.

Het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich richt op ontwikkelings- en stamcelbiologie. De 24 onderzoeksgroepen van het instituut doen fundamenteel en multidisciplinair onderzoek, zowel in gezonde systemen als in ziektemodellen. Het Hubrecht Instituut is onderdeel van de KNAW en bevindt zich op Utrecht Science Park. Sinds 2008 is het instituut geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit bevordert de vertaling van het onderzoek naar de kliniek. Het Hubrecht Instituut heeft een partnerschap met het European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

Het Hubrecht Instituut is gevestigd in Utrecht (Uppsalalaan 8, 3584 CT Utrecht).

Logo Hubrecht Instituut