Persbericht Huygens ING en KNHG

Eerste Nederlandse THATCamp over Digitale Geschiedenis

12 december 2013

Op 14 en 15 januari 2014 organiseren het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap het eerste Nederlandse THATCamp met als thema ‘Digitale Geschiedenis’. Dit is een open conferentie voor specialisten in digitale geesteswetenschappen en voor historici. Tijdens de bijeenkomst wordt de vernieuwde site www.historici.nl gelanceerd.

THATCamp

THATCamp staat voor The Humanities and Technology Camp. THATCamp is een unconference. Het programma wordt ter plekke bepaald. Er is geen hiërarchie. Hoogleraren, docenten en studenten werken samen. Er zijn geen formele papers, maar er is veel ruimte voor korte informele presentaties. THATCamps draaien om samenwerking, zijn informeel en probleemgericht, open en online. De conferentie vindt plaats in de Koninklijke Bibliotheek bij het Centraal Station in Den Haag. Informatie over inschrijving en deelname staat op: http://thehague2014.thatcamp.org.

Globaal programma

THATCamp The Hague (op Twitter te volgen via #thatcampDH) zal beginnen met een aantal praktische workshops die enkele belangrijke algemene vragen en tools introduceren. Vervolgens zullen de deelnemers in verschillende sessies allerlei onderwerpen aanpakken. Deelnemers kunnen zelf ideeën voor sessies aandragen via de website. Op de eerste dag vindt ook de officiële lancering van de nieuwe versie van www.historici.nl plaats. Het THATcamp start om 9.30 uur.

Vanaf 14 januari www.historici.nl vernieuwd

Het KNHG en het Huygens ING lanceren op 14 januari 2014 de vernieuwde versie van www.historici.nl: de website voor historici met nieuws, vacatures en online bronnen. Nieuw is dat historici documenten kunnen delen, onderzoeksmateriaal kunnen ontsluiten en kunnen discussiëren over methoden en technieken. Vertrouwde onderdelen blijven de online bronnen, het nieuwsoverzicht, de recensies en artikelen uit de BMGN en de aankondigen van bijeenkomsten.

KNHG en BMGN – Low Countries Historical Review

Het KNHG (Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap) is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Het KNHG mengt zich actief in maatschappelijke discussies die voor historici van belang zijn. Het genootschap geeft een wetenschappelijk peer reviewed historisch kwartaaltijdschrift uit: de BMGN - Low Countries Historical Review (BMGN - LCHR), dat online verschijnt in Open Access op www.bmgn-lchr.nl. Eind december verschijnt een speciaal nummer over Digital History.

Huygens ING

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis verricht onderzoek in de literatuur- en wetenschapsgeschiedenis. Het Huygens ING ontsluit bronnen voor verder analytisch en interpretatief onderzoek en ontwikkelt digitale hulpmiddelen voor ontsluiting en analyse van teksten. Het Huygens ING is een instituut van de KNAW.