Persbericht CBS-KNAW

Efficiëntere champignonproductie dankzij nieuwe enzymen

16 september 2015

De champignonteelt is voor ons land een belangrijke sector. Nederland is een van de vijf belangrijkste champignonproducenten ter wereld. De concurrentie is fel, met name vanuit China, Polen en de Verenigde Staten.

Om onze sterke positie te behouden, is voortdurende optimalisatie van het productieproces essentieel. Aleksandrina Patyshakuliyeva van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW) ontdekte enzymen die, toegevoegd aan de champignon, de efficiëntie kunnen vergroten. Patyshakuliyeva promoveert vandaag op haar onderzoek.

Van compost tot champignon

Bij de ‘klassieke’ champignonteelt blijft een deel van de compost ongebruikt. Tot voor kort was onbekend hoe champignons compost afbreken en omzetten, waardoor het lastig was om verbetering in het productieproces te brengen. Aleksandrina Patyshakuliyeva bracht de omzetting van compost in kaart en bestudeerde welke enzymen de champignon hiervoor gebruikt. Ze ontdekte dat de champignon twee belangrijke enzymen mist die betrokken zijn bij de afbraak van compost. Patyshakuliyeva vond hiermee aanknooppunten om de champignon te verbeteren, zodat een groter deel van de compost ook werkelijk ten goede komt aan de productie van paddenstoelen.

champignons op compostChampignons op compost - foto CBS (klik op de foto voor hoge resolutie)

Promotie

Aleksandrina Patyshakuliyeva hoopt op 16 september om 12.45 uur te promoveren aan de Universiteit Utrecht. Promotor is Ronald de Vries, eveneens verbonden aan het Centraalbureau voor Schimmelcultures. De titel van het proefschrift is: Unraveling the mystery of commercial cultivation of Agaricus bisporus: plant biomass utilization and its effect on mushroom production.

Over het CBS

Het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS), instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, houdt een wereldberoemde collectie levende schimmels, gisten en bacteriën in stand.
De onderzoeksprogramma's van het CBS zijn primair gericht op de taxonomie, de evolutie, de biologie en de ecologie van schimmels. Bij het instituut werken circa zeventig mensen. Het CBS is gevestigd in Utrecht.