ERC Advanced Grants voor Hans Clevers en Eus van Someren

22 mei 2015

Hans Clevers (Hubrecht Instituut) en Eus van Someren (Nederlands Herseninstituut) hebben een 'advanced grant' ontvangen van de Europese onderzoeksorganisatie ERC. Deze subsidies zijn bedoeld voor ‘grensverleggend wetenschappelijk onderzoek’ binnen Europa. Voor Hans Clevers is het de tweede keer dat hij een Advanced Grant van de ERC ontvangt. De subsidie bedraagt maximaal 2,5 miljoen euro per persoon voor een periode van vijf jaar.

Hans Clevers

Hans CleversHans Clevers kreeg zijn eerste ERC Advanced Grant in 2008 voor het door middel van genetische markers opsporen en onderzoeken van stamcellen bij diverse volgroeide organen.
Met deze tweede ERC Advanced Grant wil Clevers met behulp van de organoïdentechniek het microbioom en de immuuninteracties bij menselijke darm(kanker)organoïden ontrafelen.

Clevers omschrijft het als volgt: ‘Organoïden staan model voor de belangrijkste componenten van de tumor, maar ze missen een aantal belangrijke elementen. Wij willen organoïden met andere elementen combineren om zo meer volledige hulpmiddelen te maken. Zo willen wij het immuunsysteem erbij betrekken, zodat we de effecten van de nieuwe immunotherapiemedicijnen kunnen bestuderen.’ 

Het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW met 19 onderzoeksgroepen en ongeveer 200 medewerkers. Het instituut is gevestigd in Utrecht en is centraal gelegen in het universiteitscentrum De Uithof. Het Hubrecht Instituut is geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht en er bestaan nauwe banden met de Universiteit Utrecht, met name binnen de Onderzoekschool Cancer Genomics & Developmental Biology.

Eus van Someren

Eus van Someren, verbonden aan het Nederlands Herseninstituut en hoogleraar aan de Vrije Universiteit en haar Medisch Centrum, doet onderzoek naar chronische slapeloosheid.

Slapeloosheid behoort tot de meest voorkomende stoornissen. Het lijden van chronisch slapelozen wordt vaak sterk onderschat, en verbazingwekkend genoeg werd er tot een aantal jaren geleden vrijwel geen onderzoek gedaan naar de hersenmechanismen van slapeloosheid. Van Somerens groep heeft hier verandering in gebracht, en kan het onderzoek met de subsidietoekenning van de EU continueren en uitbouwen.

Het Nederlands Herseninstituut

Het Nederlands Herseninstituut is een instituut van de KNAW. Het verricht fundamenteel en strategisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de neurowetenschappen. Het accent ligt daarbij op hersenonderzoek en onderzoek naar het visueel systeem.

Logo Nederlands Herseninstituut