Grote onderzoeksbeurs voor Eva van Rooij

16 januari 2014

De European Research Council (ERC) heeft recent een zogenaamde Consolidator Grant toegekend aan Eva van Rooij, groepsleider bij het Hubrecht Instituut van de KNAW. Ook Alexander Brinkman, Beatrice de Graaf, Andrea Evers en Casper Hoogenraad, allen leden van De Jonge Akademie van de KNAW, vielen in de prijzen.

Met de Consolidator Grant, die dit jaar voor het eerst wordt toegekend, richt de ERC zich op de ondersteuning van consolidators, talentvolle, excellente onderzoekers die al aangetoond hebben een eigen onderzoeksgroep te kunnen runnen.

De ERC grant is goed voor ongeveer 2 miljoen euro per onderzoeksgroep, een bedrag waarmee meer risicovolle projecten opgestart kunnen worden. Dergelijk high risk/high gain-onderzoek levert vaak de meest innovatieve ontdekkingen op.

In totaal reikt de ERC dit jaar bijna € 575 miljoen euro uit aan 312 wetenschappers. De ERC kent de Consolidator Grants jaarlijks toe. Het is de derde grote individuele Europese onderzoekssubsidie van de ERC, naast de Starting Grant (maximaal 2 miljoen) en de Advanced Grant (maximaal 3,5 miljoen).