Nederland scoort hoog bij ERC-subsidies

5 februari 2016

De ERC maakte eind januari 2016 de winnaars bekend van de 2015 Proof of Concept-grants. Begin februari volgde de bekendmaking van de ERC Consolidator Grants. Nederlandse onderzoekers scoren in beide competities erg goed: ze nemen respectievelijk de derde en vierde plek in.

ERC Proof of Concept

Van de 135 Proof of Concept-grant-winnaars komen er maar liefst 17 uit Nederland. Alleen het Verenigd Koninkrijk en Spanje ontvangen meer subsidies, respectievelijk 22 en 20. Duitsland komt pas achter Nederland, met 15. Elke onderzoeker krijgt 150.000 euro om het innovatieve of commerciële potentieel van zijn of haar onderzoeksresultaten te verkennen.

Onder de winnaars bevinden zich de KNAW-leden René Bernards, Mike Jetten en Heino Falcke. Ook lid van De Jonge Akademie Andrea Evers viel in de prijzen.

ERC Consolidator Grant 

De European Research Council (ERC) heeft een zogenaamde Consolidator Grant toegekend aan KNAW-lid Eveline Crone en Roberta D’Alessandro, lid van De Jonge Akademie van de KNAW.

Met de Consolidator Grant richt de ERC zich op de ondersteuning van consolidators, talentvolle, excellente onderzoekers die al aangetoond hebben een eigen onderzoeksgroep te kunnen runnen.

De ERC grant is goed voor ongeveer 2 miljoen euro per onderzoeksgroep, een bedrag waarmee meer risicovolle projecten opgestart kunnen worden. Dergelijk high risk/high gain-onderzoek levert vaak de meest innovatieve ontdekkingen op.

In totaal reikt de ERC dit jaar bijna 585 miljoen euro uit aan 302 wetenschappers. De ERC kent de Consolidator Grants jaarlijks toe. Het is de derde grote individuele Europese onderzoekssubsidie van de ERC, naast de Starting Grant (maximaal 2 miljoen) en de Advanced Grant (maximaal 3,5 miljoen).

Het aandeel vrouwen in de toekenningen is 31 procent, een stijging ten opzichte van de vorige competities (2014: 28% en 2013: 24%). In totaal werden er 2051 aanvragen ingediend. Vijftien procent van deze aanvragers in deze competitie was succesvol.

Met 26 toegekende aanvragen komt Nederland op de vierde plaats van toekenningen.