ERC Starting Grant voor Elzo de Wit van het Hubrecht Instituut KNAW

19 december 2014

De European Research Council (ERC) heeft een zogenaamde Starting Grant toegekend aan Elzo de Wit van het Hubrecht Instituut van de KNAW. Ook Teun Bousema, lid van De Jonge Akademie van de KNAW, viel in de prijzen. Deze European Starting Grants hebben elk een waarde van maximaal 2 miljoen euro.

Elzo de Wit doet onderzoek naar de werking van het genoom. Het is inmiddels mogelijk om voor minder dan duizend euro alle genetische variatie in het menselijk genoom van een individu te bepalen. Uiteindelijk zal dit leiden tot personalised medicine waarin patiëntgebonden preventie en behandeling centraal zal staan. Hiervoor is het van belang te begrijpen hoe genetische variatie de waarneembare verschillen tussen individuen beïnvloedt. De Wit zal dit in kaart brengen.

Epidemioloog Teun Bousema van het Radboudumc ontvangt een ERC Starting Grant voor zijn onderzoek naar de verspreiding van malaria.

ERC Starting Grant

De Europese Unie maakt met de ERC Grants een substantieel budget vrij voor grensverleggend onderzoek dat is geïnitieerd door de excellente onderzoekers zelf. Deze persoonsgebonden subsidie is voor vijf jaar en wordt toegekend aan uitzonderlijke en richtingbepalende onderzoekers. Van de 3273 onderzoekers die een aanvraag indienden, waren er 328 succesvol. Gezamenlijk ontvangen zij 485 miljoen euro.