'Science is Global' is kern gezamenlijke verklaring Europese wetenschapsacademies

26 juli 2016

Samen met nationale academies in Groot-Brittannië en Europa bracht de Engelse Royal Society op 25 juli een verklaring uit over het belang van het internationale karakter van wetenschap. De Europese wetenschapsacademies roepen hun overheid op om samenwerking tussen landen en wetenschappelijke instellingen te bevorderen voor optimaal wetenschappelijk onderzoek, academisch onderwijs en innovatie die de samenleving ten goede komt.

De KNAW was een van de dertig wetenschapsorganisaties uit 24 landen die de gezamenlijke verklaring Science is Global (pdf) ondertekenden.

De academies benadrukken dat internationale wetenschappelijke samenwerking bijdraagt aan meer kennis en middelen voor wereldwijde maatschappelijke uitdagingen. Dat betekent dat onderzoeksinstellingen de vrijheid moeten hebben om excellente wetenschappers aan te trekken. Wetenschappers moeten grensoverschrijdend kunnen samenwerken en probleemloos kunnen reizen in het kader van hun internationale activiteiten. De uitwisseling van ideeën verdient ondersteuning. Onnodige begrenzing daarvan zal de wetenschap verzwakken, met gevolgen voor het hele continent.

De verklaring werd uitgebracht ter gelegenheid van de ESOF-conferentie  (European Open Science) die deze week plaatsvindt in Manchester.

Tegelijkertijd werd een social-mediacampagne gestart onder de hashtag #ScienceIsGlobal om het bij uitstek internationale karakter van onderzoeksteams te benadrukken.

Martyn Poliakoff introduceert de #ScienceIsGlobal social-mediacampagne van de Royal Society