Evaluatiecommissie: Centraalbureau voor Schimmelcultures excellent

5 november 2014

Een internationale commissie van experts beoordeelt het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW) als excellent in een recent afgesloten evaluatie. Zowel het onderzoek als de collectie is van uitstekende kwaliteit, waarbij met name het onderzoek de laatste tien jaar een spectaculaire ontwikkeling heeft doorgemaakt.

De commissie sprak haar steun uit voor de toekomstplannen van het CBS en deed aanbevelingen om de excellentie te kunnen vasthouden. Als aandachtspunt benoemde zij hierbij de vitaliteit en haalbaarheid van het instituut, waarbij zij onder meer doelde op de steeds oplopende kosten van grote investeringen en de te maken keuzes die deze kosten met zich meebrengen.

Het bestuur van de KNAW onderschrijft de meeste aanbevelingen van de evaluatiecommissie en feliciteert het CBS-KNAW met de uitgesproken positieve uitkomst van het diepgravende en kritische onderzoek.

De evaluatiecommissie bestond uit:

  • Prof. dr. Stanley Brul (voorzitter), Universiteit van Amsterdam
  • Prof. dr. Kevin McCluskey, University of Missouri, Kansas City, USA
  • Prof. dr. Marc Stadler, Helmholtz-Centre for Infection Research and Technical University of Braunschweig, Germany
  • Prof. dr. Lene Lange, Aalborg University, Denmark
  • Prof. dr. Francine Govers, Wageningen University

Secretaris van de evaluatiecommissie was wetenschapsjournalist Willy van Strien.

Over het CBS

Het Centraalbureau voor Schimmelcultures, Fungal Biodiversity Centre (CBS-KNAW) beheert een wereldvermaarde collectie van levende schimmels, gisten en bacteriën. Het instituut is een expertisecentrum voor mycologie, onderzoek naar schimmels en zwammen.

Het instituut doet onderzoek naar geselecteerde groepen schimmels (Latijn: fungi) vanuit de taxonomie en evolutiebiologie. Het CBS gebruikt ook moleculaire en genomics-methoden voor studie naar de biologie en ecologie van schimmels. Het CBS levert antwoorden op vragen die nuttig zijn voor de wetenschap in het algemeen, voor de geneeskunde, de industrie en voor maatschappelijke groeperingen.

Logo Westerdijk Instituut