Drie nieuwe Faces of Science starten vandaag hun blog

15 maart 2016

Hoe ziet je leven er uit als je wetenschapper wordt? Vanaf vandaag gaan drie nieuwe jonge promovendi verslag doen van hun dagelijks bestaan in de wetenschap, in filmpjes en blogs.

Op de site Facesofscience.nl bloggen al 33 andere promovendi over hoe het is om te werken in de wetenschap. Zo helpen ze studenten en leerlingen uit 5 en 6 vwo, die staan voor een keuze in hun studie een realistisch beeld te krijgen van wat het is om wetenschapper te zijn. Maar de blogs zijn interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap. De Faces treden daarnaast geregeld op bij bijeenkomsten en in de media.

Merel Burgering (28), cognitieve neuropsychologie / gedragsbiologie/neuro-imaging, Tilburg University

Onderzoekt hoe taalperceptie werkt. Hoe kunnen wij taalklanken onderscheiden en wat gebeurt er dan in onze hersenen? Daarnaast onderzoekt ze of dat vermogen om te onderscheiden tussen taalklanken specifiek is voor mensen of dat dieren, in het speciaal zangvogels, dat ook kunnen.

Nico Claassens (26), synthetische biologie/moleculaire microbiologie, Wageningen Universiteit

Bepaalde stammen van Escherichia coli zijn snelgroeiende, ongevaarlijke bacteriën die veel gebruikt worden voor biotechnologische toepassingen. Deze bacterie eet van nature vooral suikers als energiebron en kan hiermee ook biochemicaliën en biobrandstoffen produceren. Het doel van het project is om een systeem in te bouwen in E. coli zodat hij ook licht kan gaan gebruiken als energiebron.

Sophie Reinders (31), Nederlandse taal en cultuur/historische Nederlandse letterkunde, Radboud Universiteit

Socbook kennen een verre voorloper in het zogenaamde (vrouwen)album amicorum. Adellijke meisjes lieten vierhonderd jaar geleden in deze ‘vriendenboekjes’ hun familie en vrienden gedichten, spreuken, liederen en tekeningen schrijven en tekenen. Aan de hand van deze boekjes reconstrueert Sophie Reinders de nog nauwelijks bestudeerde leefwereld en culturele horizon van deze vrouwen.

Faces of Science geeft jonge onderzoekers een gezicht

Faces of Science is een project van KNAW en De Jonge Akademie, in samenwerking met Kennislink.nl. Het project, dat in 2014 van start ging, wordt gefinancierd door Lira Auteursfonds Reprorecht.