Faces of Science presenteert drie nieuwe gezichten van de wetenschap

1 juli 2014

Wat zit er achter de sexy profielfoto’s van jongeren? Hoe kan je als politicus het best opereren op twitter? En hoe verander je grondstoffen op een slimme manier in nuttige producten? Daarover vertellen jonge onderzoekers Marijke Naezer, Sanne Kruikemeier en Roy van den Berg je meer op de site Facesofscience.nl.

Op Faces of Science berichten jonge wetenschappers die bezig zijn met hun promotieonderzoek over hun leven, onderzoek en passies. Het project loopt nu een maand en is intussen al meer dan dertienduizend keer bezocht. De wetenschappers laten zien wat de dagelijkse praktijk is van het werken in de wetenschap en waar ze mee te maken krijgen. We gaan deze ‘gezichten van de wetenschap’ langere tijd volgen. Via filmpjes, blogs, artikelen en nog veel meer kan de bezoeker op Faces of Science de wereld van de wetenschap ontdekken.

Marijke Naezer, onderzoeker genderstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen, bekijkt hoe jongeren omgaan met liefde en seks op sociale media. Volwassenen maken zich daar veel zorgen over, maar dat is lang niet altijd terecht. Ze wil met haar onderzoek echt iets veranderen aan de oude rolpatronen.

Sanne Kruikemeier, communicatiewetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam kijkt naar de effecten van twitter op politieke campagnes. Leidt al de online communicatie nou tot meer politieke betrokkenheid bij burgers? Ze is er zelf anders door gaan stemmen.

Roy van den Berg, scheikundige aan de Universiteit Utrecht, onderzoekt de katalysator (reactieversneller) om synthetisch gas om te zetten in methanol, dat wordt gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld plastic en medicijnen. Hij legt uit dat het voor een chemicus heel nuttig is om te promoveren.

De initiatiefnemers van dit project, de KNAW en De Jonge Akademie, willen zo studenten en leerlingen uit 5 en 6 vwo een realistisch inkijkje geven in het leven van een wetenschapper, en aan de andere kant deze jonge wetenschappers in de schijnwerpers zetten. De populairwetenschappelijke website Kennislink.nl is het platform voor dit initiatief. De website is te bereiken via www.facesofscience.nl

500_afbeelding-face-of-science
icon_video_bruin.gif Promofilmpje Faces of Science

Faces of Science bestaat nu uit twaalf onderzoekers. Elke maand  komen er drie nieuwe onderzoekers bij, uit heel Nederland, uit alle vakgebieden.

Faces of Science geeft jonge onderzoekers een gezicht

Faces of Science is een project van KNAW en De Jonge Akademie, in samenwerking met Kennislink.nl en FastFacts, gefinancierd door de wetenschappelijke auteurs van Elsevier Science, en ondersteund door Lira Auteursfonds Reprorecht. Doel is jonge wetenschappers in de schijnwerpers te zetten en te laten zien wat het leven als wetenschapper inhoudt, vooral aan jongeren die staan voor een keuze in hun studie of in hun carrière en voor iedereen die daarbij adviseert.