Faces of Science: vier nieuwe onderzoekers bloggen over hun leven in de wetenschap

17 mei 2018

Faces of Science heeft vier nieuwe onderzoekers die gaan bloggen: Marij Swinkels, Saskia van der Boor, Koen de Koning en Karin van der Tuin. Saskia is een muggendokter, Karin doet onderzoek naar kanker, Koen vangt orkanen in een wiskundig model en Marij onderzoekt Europees leiderschap in crisis.

Op de site Facesofscience.nl bloggen al meer dan veertig andere promovendi over hoe het is om te werken in de wetenschap. Zo helpen ze studenten en leerlingen uit 5 en 6 vwo, die staan voor een keuze in hun studie, een realistisch beeld te krijgen van hoe het is om wetenschapper te zijn. Maar de blogs zijn interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap. De Faces treden daarnaast geregeld op bij bijeenkomsten en in de media.

Met de klok mee: Saskia van der Boor, Koen de Koning, Marij Swinkels en Karin van der Tuin. Foto's Tessa Posthuma de Boer

Dit zijn de nieuwe Faces en hun eerste blogs

Saskia van der Boor (26), medische microbiologie, Radboudumc
Per jaar sterven er bijna een half miljoen mensen aan malaria en een vaccin is dringend nodig. Als arts-onderzoeker bestudeert Saskia de veiligheid en werkzaamheid van nieuwe malariavaccins bij gezonde vrijwilligers. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een parasiet genetisch te modificeren zodat deze geen ziekte meer kan veroorzaken.

Saskia's eerste blog, Als ik groot ben word ik...

Koen de Koning, (26) ecologie/econometrie/wiskunde/computermodellen, Universiteit Twente
Wat voor invloed hebben overstromingen op huizenprijzen? Het onderzoek van Koen gaat over economie, psychologie, wiskunde en klimaatverandering. Mensen maken economische beslissingen op basis van kosten, baten en het risico dat ze lopen om iets waardevols te verliezen. Hij onderzoekt wat overstromingen en klimaatverandering voor invloed hebben op deze beslissingen in de huizenmarkt.

Koens eerste blog, Overstroming van data!

Marij Swinkels (28), bestuurskunde/Europese studies/politicologie, Universiteit Utrecht
Marij doet onderzoek naar politieke leiders in Europa. In haar onderzoek bekijkt ze welke ideeën leiders hebben over de economie en hoe die ideeën een rol spelen in de besluiten die zij maken gedurende een crisis. Specifiek kijkt ze hoe dit werkt bij de Europese ministers van financiën en de leiders in de Europese raad tijdens de Eurocrisis.

Marij's eerste blog, Ideeën over Europa

Karin van der Tuin (30), genetica, Leids Universitair Medisch Centrum
Karin onderzoekt de genetische achtergrond van zeldzame tumoren (o.a. schildkliertumoren bij kinderen). Om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van deze tumoren en om personen met een hoog risico op te sporen zodat we hen beter in de gaten kunnen houden.

Karins eerste blog, Nobelprijs Geneeskunde

Faces of Science geeft jonge onderzoekers een gezicht

Faces of Science is een project van de KNAW en De Jonge Akademie, in samenwerking met NEMO Kennislink. Het project, dat in 2014 van start ging, wordt gefinancierd door Lira Auteursfonds Reprorecht.