Internationale wetenschapscommunicatiewedstrijd

Marcia Brandenburg-Goddard wint FameLab Nederland Finale

22 april 2015

Op 21 april was in Museum Boerhaave in Leiden de Nederlandse finale van FameLab, de internationale wetenschapscommunicatiewedstrijd voor jonge bètawetenschappers, van de British Council en Cheltenham Festivals. Marcia Brandenburg-Goddard won zowel de vakjuryprijs als de NTR Publieksprijs met haar boeiende pitch over autisme.

Organisatie 

FameLab Nederland wordt georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), mediapartner NTR, Museum Boerhaave en de universiteiten van Groningen, Wageningen, Leiden en Nijmegen.

Bij de voorrondes georganiseerd door de universiteiten zijn 10 finalisten geselecteerd. De onderwerpen van de tien finalisten zijn zo breed als het wetenschappelijk spectrum zelf. Van autisme tot magnetisme, van microalgen tot moleculaire motors en van Parkinson tot experimentele vloeistoffen. Van de evolutie van taal, de bijzondere eigenschappen van varkens tot proteïne-verrijkt voedsel voor ouderen en de intrigerende vraag: waarom zijn mensen aardig voor elkaar?

icon_video_bruin.gifBekijk de pitches op de NPO wetenschap website

Marcia Brandenburg zal Nederland vertegenwoordigen in de internationale FameLab finale, tijdens het Cheltenham Science Festival in het Verenigd Koninkrijk in juni 2015. Hier nemen finalisten van meer dan 25 verschillende landen het tegen elkaar op, om uiteindelijk 1 internationale winnaar te selecteren.

TV uitzending De Kennis Van Nu

De Kennis van Nu volgde de finalisten tot en met de bekendmaking van de winnaar. Uitzending op woensdag 22 april om 19.20 op NPO 2.

icon_video_bruin.gifBekijk de trailer

FameLab

Sinds zijn ontstaan op het Cheltenham Science Festival in 2005 is FameLab uitgegroeid tot de belangrijkste wetenschapscommunicatiewedstrijd ter wereld. Dankzij een samenwerking vanaf 2007 met de British Council werd deze wedstrijd wereldwijd georganiseerd, met meer dan 5000 deelnemende wetenschappers en ingenieurs in meer dan 25 landen wereldwijd. Elk jaar in juni wordt de internationale finale gehouden op het Cheltenham Science Festival, georganiseerd door Cheltenham Festivals en de British Council. De voertaal van FameLab is Engels.