Feestelijke uitreiking eerste KNAW Merianprijs aan psychologe Naomi Ellemers

27 januari 2010

Dinsdag 26 januari heeft KNAW-president Robbert Dijkgraaf de eerste KNAW Merianprijs uitgereikt aan psychologe Naomi Ellemers. Zij is hoogleraar Sociale Psychologie van de Organisatie en heeft de prijs gekregen voor haar excellente wetenschappelijke onderzoek en haar actieve inzet voor gelijke kansen voor vrouwen in de wetenschap.

Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap sprak in een videoboodschap zijn waardering uit voor Naomi Ellemers: 'U bent een groot voorbeeld voor vrouwen in de wetenschap. We hebben rolmodellen nodig en u bent zo'n rolmodel.' Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima was aanwezig bij de uitreiking van de Merianprijs in het Trippenhuis in Amsterdam, de zetel van de KNAW. 

De prijs, mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds, bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro en een speciaal ontworpen sieraad. De KNAW Merianprijs is in het voorjaar van 2009 door de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) ingesteld om de zichtbaarheid van vrouwelijke wetenschappers te bevorderen en de deelname van vrouwen in de Nederlandse wetenschap te stimuleren. De KNAW kent de prijs elke twee jaar toe aan een vrouwelijke wetenschapper in Nederland, die excellent onderzoek verricht binnen de alfa/gammawetenschappen (2009) dan wel de bètawetenschappen (2011).

Naomi Ellemers (1963) doet onderzoek naar de effecten van statusverschillen tussen groepen, diversiteit in organisaties en betrokkenheid en inspanning in taakgroepen. Zij richt zich met name op het belang van sociale identiteit voor (werk)motivatie, prestatie en innovatie in werkteams.

Meer informatie

Meer informatie over de KNAW Merianprijs, de laudatio en de prijsuitreiking is beschikbaar op de website van de KNAW Merianprijs.

Op de website van het Koninklijk Huis is een filmpje over de uitreiking te bekijken.