Nieuwsbericht IISG

FNV en IISG sluiten convenant voor 2 miljoen euro

3 april 2017

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), een instituut van de KNAW, en de FNV hebben een convenant gesloten over het beheer van het omvangrijke archief van de federatie. Hierin stelt de FNV het IISG een bedrag van meer dan 2 miljoen euro ter beschikking voor archiefverwerking, digitalisering en onderzoek.

 
Algemeen Secretaris van de FNV Leo Hartveld en IISG-directeur Henk Wals tekenden het convenant.

Met de investering wil de FNV ervoor zorgen dat zijn papieren archief geheel toegankelijk wordt voor onderzoekers en andere belangstellenden. De belangrijkste archiefstukken worden bovendien gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld via de website van het IISG. In het verleden digitaliseerde het IISG al delen van het archief van de NVV, een van de voorlopers van de FNV.

Van papier naar digitaal

In de overeenkomst staat ook dat de papierstroom vanuit de FNV-kantoren naar het IISG-gebouw aan de Cruquiusweg de komende jaren afloopt. Daarvoor in de plaats komt een stroom van zogenaamd 'digitaal-geboren' archief. Aan deze overgang wordt op dit moment hard gewerkt.

Meer informatie

Lees het volledige nieuwsbericht op de website van het IISG.

Over het IISG

Werk en arbeidsverhoudingen bepalen ons leven in hoge mate. Daarom onderzoekt het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) hoe deze verhoudingen zich wereldwijd op de lange termijn ontwikkelen. Om dit historisch onderzoek te kunnen verrichten en andere onderzoekers te faciliteren, verzamelen we archieven en data op mondiale schaal. Het IISG is opgericht in 1935 en is een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis.
Sinds 1979 is het IISG een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De (soms politiek gevoelige) collecties zijn eigendom van – of in bruikleen afgestaan aan – de onafhankelijke Stichting IISG. 

Logo IISG