Persbericht Nederlands Herseninstituut

Gedachten lezen en schrijven via chips in het brein

3 mei 2018

Wetenschappers worden steeds beter in het uitlezen van hersenactiviteit en het (bij)sturen van deze activiteit door middel van hersenstimulatie. Volgens onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut van de KNAW zal dit vele nieuwe mogelijkheden bieden voor het herstel van functies die verloren zijn gegaan door ziekte of een ongeluk. Maar deze technologie zal op de langere termijn ook kunnen worden toegepast op het gezonde brein. 

De onderzoekers vinden het daarom belangrijk om stil te staan bij de gevolgen voor mens en maatschappij. Dit schrijven zij in een artikel dat op 2 mei 2018 is gepubliceerd in het toonaangevende vakblad Trends in Cognitive Sciences.

Elektroden op elektronische chips in de hersenen kunnen nu al de activiteit in specifieke hersengebieden oppikken. Hiermee kan iemand met een verlamming via zijn 'gedachten' een robotarm of een computercursor aansturen. Andersom is het ook mogelijk om via elektronische chips informatie door te geven aan zenuwbanen of het brein. Voorbeelden zijn het cochlea-implantaat, om mensen met een gehoorbeperking weer te laten horen, en diepe hersenstimulatie, om verlichting te brengen bij bijvoorbeeld patiënten met de ziekte van Parkinson.

Verder lezen

Lees het volledige bericht op de website van het Nederlands Herseninstituut.

Netherlands Institute for Neuroscience

Het Nederlands Herseninstituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het verricht fundamenteel en strategisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de neurowetenschappen. Hierbij wordt onderzocht hoe de hersenen cognitieve functies – zoals bewustzijn, perceptie, beweging, leren en sociale interacties – mogelijk maken. Ook wordt onderzocht hoe deze functies verstoord raken bij hersenziekten.

Logo Nederlands Herseninstituut