Geert de Snoo nieuwe directeur NIOO

4 april 2019

Per 1 november 2019 wordt Geert de Snoo de nieuwe directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Geert de Snoo is nu nog decaan van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en hoogleraar Conservation biology bij de Universiteit Leiden.

20190404-Geert-de-Snoo-monique-shaw-ul-hiresFoto Monique Shaw. Klik op de foto voor een versie in hires

Als hoogleraar heeft zijn onderzoek en onderwijs betrekking op biodiversiteit en duurzaamheid in het landelijke gebied. Geert de Snoo volgt Louise Vet op, die zich na twintig jaar als NIOO-directeur nog breder gaat inzetten voor het maatschappelijk belang van de ecologie.

Geert de Snoo studeerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde in Leiden. Hij doet onder andere onderzoek naar biodiversiteit, de effecten van milieuvreemde stoffen, natuurbeheer op boerenland en de transitie naar duurzame landbouw. Eerder was De Snoo wetenschappelijk directeur van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden, bijzonder hoogleraar agrarisch natuur- en landschapsbeheer aan Wageningen University & Research en oprichter van het Centre for Sustainability, een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Verder heeft hij zitting in onder meer de Raad voor Dierenaangelegenheden en is hij bestuurslid bij meerdere organisaties op het terrein van wetenschap, zoals NOVA (Nederlandse Onderzoekschool Voor Astronomie), de LERU (League of European Research Universities) en NCOH (Netherlands Centre for One Health).

De benoemingsadviescommissie waardeert De Snoo om zijn strategisch denkvermogen, bestuurlijk inzicht, zijn nationale en internationale netwerken en als verbinder die stuurt op inhoudelijk samenwerken. De commissie noemt hem ook toegankelijk en ziet in De Snoo degene die de wetenschappelijke boegbeeldfunctie in de ecologie zal invullen samen met de excellente onderzoekers van het NIOO. Daarnaast weet hij onderzoeksresultaten ook buiten de wetenschap uit te dragen, voor beleid en voor een breed publiek. De verwachting is dat hij zijn onderzoek op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit verder zal voortzetten en profileren.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het NIOO doet ecologisch onderzoek in de zee, op het land en in het zoete water. Daarbij onderzoekt het hoe levende wezens met elkaar en met hun omgeving omgaan. Voor het stimuleren van biodiversiteit en duurzaamheid in natuur en maatschappij maakt het NIOO gebruik van een wereldwijd netwerk van wetenschappers, beleidsmakers, natuurbeheerders en andere stakeholders.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is gevestigd in Wageningen (Droevendaalsesteeg 10, 6708 PB Wageningen).


Logo NIOO