Persbericht NIAS-KNAW

Gemeente Amsterdam en NIAS-KNAW selecteren drie wetenschappers om burgerschap in Amsterdam te onderzoeken

26 mei 2020

Anouk de Koning, Nanke Verloo en Markha Valenta zijn geselecteerd voor het Urban Citizen Fellowship, een nieuw initiatief van de Gemeente Amsterdam en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) om wetenschappelijke inzichten en gemeentelijke praktijk bij elkaar te brengen.

De drie onderzoekers ontvangen een beurs om onderzoek te doen naar een onderwerp dat actueel is voor de stad. In 2020 staat voor het fellowship het thema democratisering in Amsterdam centraal, waarbij wordt gekeken hoe de rol van Amsterdammers bij de ontwikkeling van de stad verder vergroot kan worden.

De Urban Citizen Fellows maken vijf maanden deel uit van de internationale en interdisciplinaire gemeenschap aan het NIAS-KNAW, het oudste Institute for Advanced Study van Europa. In de komende jaren zullen er nog drie wetenschappers aangesteld worden die onafhankelijk onderzoek zullen doen binnen de thema’s identiteit (in 2021) en burgerschap (in 2022). De wetenschappers komen aan het eind van hun fellowship met een concreet advies dat de gemeente kan helpen bij de ontwikkeling van burgerschap in Amsterdam.

Verder lezen

Lees het volledige bericht in het Engels op de website van het NIAS-KNAW. Of ga naar de Nederlandse versie in pdf.

Het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences)

Het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het stimuleert hoogwaardig onderzoek, reflectie en verdieping binnen de geestes- en sociale wetenschappen, evenals internationale kennisuitwisseling en onderzoeksamenwerking. Het NIAS biedt de meest talentvolle wetenschappers de gelegenheid om in een interdisciplinaire en internationale context te werken aan nieuwe inzichten, het opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden of te zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke problemen.

Het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) is gevestigd in Amsterdam (Korte Spinhuissteeg 3, 1012 CG Amsterdam).

Logo NIAS