Genoeg slaap maakt mensen aantrekkelijker

15 december 2010

Mensen die een goede nachtrust van acht uur achter de rug hebben zien er aantrekkelijker, gezonder en fitter uit dan na een mindere nacht.

Deze bevindingen van Eus van Someren van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW (NIN-KNAW) samen met wetenschappers van Karolinska Institutet in Stockholm zijn op 15 december gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift British Medical Journal.

Voor het onderzoek zijn 23 gezonde volwassenen van 18 tot 31 jaar gefotografeerd na een normale nachtrust van acht uur en na een korte nacht die werd gevolgd door een periode van 31 uur wakker zijn. De personen op de foto's werden beoordeeld op een aantrekkelijk, gezond en fit uiterlijk. Moeheid blijkt sterk gerelateerd te zijn aan een minder aantrekkelijk en minder gezond uiterlijk en zou daarom ook de klinische beoordeling van een patiënt door een arts kunnen beïnvloeden. Het onderzoek van Van Someren en zijn Zweedse collega's is het eerste wetenschappelijke bewijs voor een schoonheidsslaapje.

Of mensen met chronische slapeloosheid ook anders beoordeeld worden is nog niet onderzocht. Waarschijnlijk zijn hier grote individuele verschillen in. De Nederlandse groep die bijdroeg aan de publicatie probeert via een groot landelijk internetonderzoek een doorbraak in deze onbegrepen stoornis te bewerkstelligen. Ze zoeken duizenden deelnemers om via Slaapregister thuis af en toe vragenlijsten in te vullen over hun slaap én over hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Slechte slapers, maar ook goede slapers, want die hebben zonder het zich te beseffen het geheim van een goede nacht slaap.

Meer informatie

Eus van Someren, telefoon 020 566 5497

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam.
Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Communicatie, telefoon 020 551 0733, fax 020 620 4941