Dick Broer

8 juni 2011

Op maandag 31 oktober ontvangt professor Dick Broer, hoogleraar Functionele Organische Materialen aan de TU Eindhoven, de Gilles Holst Medaille 2011 voor zijn onderzoek op het gebied van vloeibaar kristallijne materialen. Zijn internationaal zeer gewaardeerde onderzoek heeft geleid tot tal van innovaties, van lcd-beeldschermen en biosensoren tot op licht reagerende materialen voor zonne energie en architectuur.

Uit het juryrapport

“Met deze prijs wordt erkenning gegeven aan de combinatie van Broers hoogstaand en internationaal zeer gewaardeerd wetenschappelijk onderzoek met een hoge mate van originaliteit en inventiviteit  […]. De grote en breed gedragen waardering voor deze excellente onderzoeker wordt onderschreven door het feit dat hij meervoudig is genomineerd voor de Gilles Holst Medaille 2011, door verschillende wetenschappers vanuit verschillende onderzoeksorganisaties.” De jury was unaniem in haar oordeel.

Over de laureaat

Professor dr. D. J. Broer (1950) is sinds 1996 verbonden aan de faculteit Scheikundige Technologie van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Van 1996 tot 2010 was hij deeltijdhoogleraar aan genoemde faculteit, een functie die hij combineerde met een loopbaan bij Philips. Van 2004 tot 2010 was hij vicepresident van Philips Research, sinds begin 2010 is hij voltijds hoogleraar aan de TU/e. Professor Broer ontving eerder onder andere de Gilles Holstprijs van Philips Research en de Pieter Jan Lemstra Invention Award van het Dutch Polmyer Institute, het technologisch topinstituut polymeren. Dick Broer is sinds 2010 lid van de KNAW.

Uitreiking

De uitreiking van de Gilles Holst Medaille vindt plaats op maandag 31 oktober in het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29 te Amsterdam. 

Over de Gilles Holst Medaille

Het Gilles Holst Fonds werd in 1939 opgericht bij gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum van Gilles Holst bij de NV Philips. Holst was directeur van de laboratoria van de Philips Gloeilampenfabrieken te Eindhoven.  De gouden medaille wordt eens per vier jaar uitgereikt aan een excellente Nederlandse wetenschapper die werkt op het grensgebied van natuurkunde en scheikunde. Een belangrijke nevenvoorwaarde is dat het onderzoek heeft bijgedragen aan een praktische toepassing.