Groot Nationaal Slaaponderzoek

20 januari 2012

Maakt slapen je slimmer? Reageer je beter als je goed uitgerust bent? En wat gebeurt er met je slaap als je meer of minder alcohol of cafeïne drinkt? Vandaag begint het Groot Nationaal Slaaponderzoek waarin wetenschappers deze vragen proberen te beantwoorden met hulp van duizenden proefpersonen uit het hele land.

Voor het Groot Nationaal Slaaponderzoek werken initiatiefnemers NTR, VPRO en NWO samen met het Nederlands Slaap Register team van professor Eus van Someren. Van Someren is hoofd van de afdeling Slaap en Cognitie aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW (NIN-KNAW) en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het Slaapregister, waarin al langere tijd slaapgegevens van vrijwilligers worden verzameld, staat tot en met april 2012 helemaal in het teken van het Groot Nationaal Slaaponderzoek. De resultaten van het onderzoek worden dit najaar bekend gemaakt in een speciale tv-uitzending van het wetenschapsprogramma Labyrint.

Deelname

Iedereen kan via de website wetenschap24 aan het slaaponderzoek meedoen. Via de website houden deelnemers een week lang bij hoeveel ze slapen, hoeveel cafeïne- en alcoholhoudende dranken ze drinken en hoe ze zich voelen. Gedurende die week krijgen de deelnemers ook een aantal alertheids- en geheugentestjes. In het tweede deel van het onderzoek wordt de deelnemers gevraagd zich aan een schema te houden van slaapduur, cafeïne en alcohol, dat hooguit een beetje afwijkt van wat ze gewend zijn. Slaaponderzoeker Eus van Someren: “Het effect van wat meer of minder cafeïne, alcohol of slaap is niet eerder op zo’n grote schaal onderzocht. We zijn dan ook heel benieuwd naar de uitkomsten. We zijn vooral geïnteresseerd in individuele verschillen. Wie slaapt er beter van dat nachtmutsje, en wie juist niet? Wie wordt alerter van een bak koffie, en wie slaapt er juist slecht van.”

Dit is het tweede Groot Nationaal Onderzoek. In 2011 deden meer dan 15.000 mensen mee aan het eerste Groot Nationaal Onderzoek waarin het herkennen van emoties centraal stond. Van Someren: ‘Als we met dit onderzoek net zoveel mensen bereiken, zou dat geweldig zijn, vooral ook om uiteindelijk slechte slapers beter te begrijpen en te kunnen helpen!’.