Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2016 toegekend aan Yvonne Dröge Wendel

30 maart 2016

De internationale jury van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst kent de prijs unaniem toe aan de Nederlandse beeldend kunstenaar Yvonne Dröge Wendel. Zij ontvangt 100.000 euro, waarvan de helft is bestemd voor een publicatie en/of tentoonstelling. De jury acht het werk van Yvonne Dröge Wendel origineel, inventief en vitaal. 

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst is de grootste beeldende kunstprijs van Nederland, gefinancierd uit een particulier fonds, de Dr. A.H. Heineken Stichting voor de Kunst.
De prijs wordt dit jaar voor de vijftiende maal toegekend. De uitreiking vindt plaats op donderdag 29 september 2016 in Amsterdam.

collage-yvonne-droge-wendel-portret-en-werk.jpgPortretfoto: Jussi Puikkonen. Foto werk (Black Ball Istanbul): Yvonne Dröge Wendel

Over de laureaat

Yvonne Dröge Wendel (Karlsruhe 1961) woont en werkt in Amsterdam. Ze is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en was artist in residence aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten Amsterdam (1993-1994) en de Delfina Studios in Londen (2002-2003). Als beeldend kunstenaar is zij promovendus aan de Universiteit van Twente. Tevens is zij hoofd van de afdeling beeldende kunst van de Gerrit Rietveld Academie.
Ze publiceert kunstenaarsboeken, exposeert regelmatig solo en in groepstentoonstellingen, en treedt regelmatig in contact met publieksgroepen op uiteenlopende plekken in de openbare ruimte. In 1994 werd zij tweede prijswinnaar van de Prix de Rome op het gebied van beeldende kunst en theater. 

Motivering van de jury

De jury van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst roemt het werk van Yvonne Dröge Wendel omwille van haar originaliteit, inventiviteit en vitaliteit. De drijfveer achter haar werk is voelbaar en zichtbaar aanwezig: op een speelse, filosofische manier onderzoekt Dröge Wendel hoe objecten het gedrag van mensen beïnvloeden. Een markant voorbeeld is de zwarte bal van 3,5 meter doorsnee die zich met hulp van het publiek een weg door straten en steegjes baant en door poortjes heen ruimtes binnendringt. Het publiek reageert met zichtbaar plezier op het object en gaat ermee aan de haal. Haar promotieonderzoek naar het relationele en performatieve vermogen van objecten past bij actuele vragen over onze relatie tot de wereld om ons heen. Met de toewijzing van de prijs aan Yvonne Dröge Wendel wil de jury het belang onderstrepen van de potentie die kunst heeft om de wereld anders te beschouwen en te beleven.

Samenstelling van de jury

De jury van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst staat onder voorzitterschap van Kitty Zijlmans, hoogleraar kunstgeschiedenis en architectuurgeschiedenis, Universiteit Leiden. Daarnaast bestaat de jury uit Catherine David, adjunct directeur Centre Pompidou, Wendelien van Oldenborgh, beeldend kunstenaar en laureaat van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2014, Carla Sieburgh, hoogleraar rechtswetenschappen, Radboud Universiteit Nijmegen en Steven ten Thije, kunstcriticus en projectleider L’Internationale.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst

Alfred Heineken stelde de naar hem vernoemde prijs in als erkenning en aanmoediging van toptalent in de kunsten. De stichting reikt de prijs sinds 1988 eens in de twee jaar uit aan een uitmuntende, in Nederland wonende en werkende kunstenaar. De prijs bestaat uit een sculptuur, een publicatie en/of tentoonstelling (ter waarde van 50.000 euro) en een geldbedrag van 50.000 euro. Eerdere laureaten waren onder anderen Peter Struycken, Mark Manders, Barbara Visser, Job Koelewijn, Daan van Golden, Aernout Mik, Guido Geelen en Wendelien van Oldenborgh.

Heinekenprijzen voor Wetenschappen

Het is ruim vijftig jaar geleden dat de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica voor het eerst werd uitgereikt. Aan die internationaal prestigieuze wetenschapsprijs werden in de jaren erna vervolgens nog vijf Heinekenprijzen toegevoegd: de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst (1988), de Geneeskunde (1989), de Milieuwetenschappen (1990) en de Historische Wetenschap (1990) en de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen (in 2006 ingesteld als de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen). In 2010 werden daar de Heineken Young Scientist Awards aan toegevoegd, voor vijf jonge, veelbelovende Nederlandse wetenschappers.
Alfred H. Heineken (1923-2002) stelde de Heinekenprijzen in 1964 in als een hommage aan zijn vader (Dr. Henry P. Heineken, 1886-1971). De dochter van Alfred Heineken, Charlene L. de Carvalho-Heineken (1954), zet deze traditie voort als voorzitter van de Dr. H.P. Heineken Stichting, de Dr. A.H. Heineken Stichtingen en de C.L. de Carvalho-Heineken Stichting, die de prijzen financieren.

Alle Heinekenprijzen worden eens in de twee jaar uitgereikt. De winnaars worden geselecteerd door internationale jury’s die zijn samengesteld uit leden van de KNAW, De Jonge Akademie, (internationale) top-wetenschappers en oud-prijswinnaars.

De wetenschappelijke Heinekenprijzen bedragen elk 200.000 dollar. De Heinekenprijs voor de Kunst bedraagt 100.000 euro. De aanmoedigingsprijzen voor jonge wetenschappers bedragen elk 10.000 euro. Eind april 2016 worden de wetenschapsprijzen bekendgemaakt.