Heinekenprijzen voor Wetenschap en Kunst

Grote Nederlandse kunstprijs van nu af aan nominatieprijs

30 mei 2013

De nominatieronde voor de grootste Nederlandse kunstprijs voor een beeldend kunstenaar, de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst is geopend. Vanaf vandaag kunnen onder meer directeuren van musea en hbo-kunstopleidingen en het bestuur van de Nederlandse Galerie Associatie een zeer getalenteerde, Nederlandse beeldend kunstenaar voor deze tweejaarlijkse prijs voordragen.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro en de winnaar mag daarnaast een zelfde bedrag besteden aan een publicatie en/of tentoonstelling. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen selecteert de winnaar. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens een speciale sessie van de Akademie op 2 oktober 2014 in de Beurs van Berlage. 

Winnaars

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst bestaat sinds 1988 en is sindsdien door dertien Nederlandse beeldend kunstenaars gewonnen: Peter Struycken, Mark Manders, Barbara Visser, Job Koelewijn, Daan van Golden, Aernout Mik, Guido Geelen, Jan van de Pavert, Karel Martens, Matthijs Röling, Carel Visser en Marrie Bot. De eerste winnaar van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst was Toon Verhoef.

Jury

De driekoppige jury bestaat uit twee leden van de KNAW: Kitty Zijlmans, juryvoorzitter, hoogleraar Kunstgeschiedenis en architectuurgeschiedenis Universiteit Leiden en Carel Blotkamp, emeritus hoogleraar Kunstgeschiedenis en architectuurgeschiedenis Vrije Universiteit. Het derde lid van de jury is Steven ten Thije, onderzoeksconservator Van Abbemuseum. De jury werkt dit jaar voor het eerst met nominaties. 

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst

Alfred Heineken stelde de tweejaarlijkse kunstprijs in als erkenning en aanmoediging voor Nederlands toptalent in de kunsten. Naast de prijs voor de kunst zijn er nog tien prijzen voor wetenschappers: vijf internationale oeuvreprijzen en vijf aanmoedigingsprijzen.

Voor meer informatie over de Heinekenprijzen voor Wetenschap en Kunst kunt u kijken op www.knaw.nl/heinekenprijzen of contact opnemen met Helena van Oers (KNAW), 020 551 0863 of helena.van.oers@knaw.nl