Alle tv-uitzendingen op een rij

Het Klokhuis zoekt het uit!

23 december 2013

‘Zoek Het Uit!’ is een Klokhuisproject over wetenschap. Het project bestaat uit een serie van tien bijzondere Klokhuisafleveringen, een boek en app over wetenschappelijk denken en doen.

‘Zoek Het Uit!’ is geproduceerd in samenwerking met Vereniging Science Centra (VSC) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De reeks werd tussen 2 oktober en 11 december 2013 iedere woensdag om 18.20 uur uitgezonden bij de NTR op Nederland 3.

Bekijk nu alle tv-uitzendingen online.

Aflevering 1: Het kleinste deeltje

Nienke gaat naar Zwitserland. Een heel team van onderzoekers is daar bezig met de zoektocht naar het kleinste deeltje. Onderzoekers Rosemarie Aben en Ivo van Vulpen leggen in de gigantische tunnel van de deeltjesversneller van CERN uit hoe ze op zoek zijn naar dat ‘Higgs-deeltje’. Wat is dat eigenlijk voor deeltje?

Aflevering 2: Klimaat

Onderzoeker Appy Sluijs doet veel van zijn onderzoek op de boot. Nienke vaart met hem mee. Aan de hand van organismen die hij in het water en in de zeebodem vindt kan hij het klimaat van miljoenen jaren geleden reconstrueren. In de mergelgroeven van Maastricht vindt hij resten van schildpadden. Was Nederland ooit een jungle?

Aflevering 3: Groeien

Hoe groei je? Nienke zoekt het uit met de onderzoekers van de Technische Universiteit in Eindhoven. De belangrijkste bouwstenen zijn natuurlijk onze cellen. Maar hoe weten die cellen nou hoe ze moeten groeien? Nienke ziet hoe het de onderzoekers op de universiteit al is gelukt om hartcellen te kweken op een schoteltje. De cellen kloppen echt!

Aflevering 4: Taal

Taal, je gebruikt het iedere dag. Om te praten, te schrijven, te lezen. Maar hoe is taal ontstaan? Bart zoekt uit wat het verschil is tussen mensen- en dierentaal. Hij ontdekt door naar apenskeletten te kijken hoe oermensen klonken. En hij komt er achter wat slurpen, slijm en slobberen met het ontstaan van taal te maken heeft.

Aflevering 5: Sponzen

Dolores wil weten hoe je de zee kunt onderzoeken. Daarvoor reist ze - in gezelschap van wetenschapper Jasper de Goeij - naar Curaçao. Ze duiken naar de bodem van de zee en komen daar alles te weten over sponzen: wat ze eten, hoe ze leven en vooral waarom ze zo belangrijk zijn.

Aflevering 6: Hersenen

Hoe werken hersenen? En hoe kun je dat onderzoeken? Bart zoekt het uit. Met wetenschapper Job van den Hurk bekijkt hij een heel dun hersenplakje onder de microscoop. Onderzoekster Michelle Moerel bekijkt de hersenen van Bart in de MRI-scanner en hersendeskundige Tom de Graaf neemt de aansturing van Barts brein over.

Aflevering 7: Aliens

Bestaat buitenaards leven? En hoe onderzoek je dat? Nienke gaat op zoek naar aliens. Ze speurt de hemel af met een telescoop, zoekt uit hoe je bewoonbare planeten kunt ontdekken en luistert naar signalen uit de ruimte. Zitten er buitenaardse wezens tussen en lukt het Nienke contact te maken?

Aflevering 8: Aarde

Wat zit er in het binnenste van de aarde? En hoe onderzoek je dat? Graafmachines, boormachines en drumstokjes; niets is te gek om de bodem te onderzoeken. Bart komt steeds dieper, maar haalt hij het binnenste van de aarde? We beginnen het onderzoek met een schep en eindigen met … explosies.

Aflevering 9: Liegen

Hoe weet je of iemand liegt of niet? Nienke gaat aan de leugendetector. Maar is die leugendetector waterdicht? Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam leggen uit waarom we eigenlijk liegen. Bij sommige mensen zie je gelijk dat ze boel flessen. Waarom?

Aflevering 10: Scheepsarcheologie

De bodem is een geschiedenisboek. Zeker voor archeologen. Onder de klei van de Flevopolder liggen nog honderden scheepswrakken verscholen. Hoe worden die gevonden? En waarom worden ze niet allemaal opgegraven?