Nieuwsbericht Meertens Instituut

Hoe kan AI bijdragen aan een gezonder debat?

28 juni 2021

Sinds corona lijkt de polarisatie op sociale media nog groter dan voorheen. Socialmediaplatforms hebben grote moeite om de stroom aan berichten op hun sites te modereren. Cedric Waterschoot ontwikkelt aan het Meertens Instituut daarom een automatische moderatietool. 

In zijn promotieonderzoek combineert Cedric Waterschoot, sinds september werkzaam aan het Meertens Instituut, de twee vakgebieden waarin hij is opgeleid: sociale wetenschappen en technologie. Hij onderzoekt hoe je computationele technieken in kunt zetten om publieke debatten zoals die over Zwarte Piet of over klimaatverandering beter te stroomlijnen.

Nu kunnen online platforms de moderatie van de reacties die ze binnenkrijgen amper meer aan, terwijl dat wel nodig is om de discussie niet uit de hand te laten lopen. Waterschoot heeft niet de illusie dat de moderatietool die het eindresultaat moet zijn van zijn promotieonderzoek, ook een einde kan maken aan de polarisatie. 'Maar hopelijk kunnen we een effect sorteren door de polarisatie op een paar plaatsen op het internet minder vruchtbaar te maken.'

Toegang tot het debat

Eén van de proeftuinen voor zijn onderzoek is de nieuwssite nu.nl. Ook deze site krijgt dagelijks honderden reacties van lezers die nu door menselijke moderatoren bekeken worden. Samen met collega-onderzoekers werkt Waterschoot aan tools die een deel van het werk van die menselijke moderatoren uit handen kunnen nemen. Die tools zijn gebaseerd op kunstmatige intelligentie (AI).

Waterschoot ontwikkelt een computermodel dat in staat is om de meest constructieve bijdragen uit een discussie te halen. Het gaat dan om bijdragen die onder meer argumenten bevatten en die ook ingaan op andere reacties. Het computermodel moet die argumentatie en interactiviteit dus automatisch gaan herkennen. Als dat eenmaal lukt, willen de onderzoekers boven elke online discussie een samenvatting plaatsen waarin de meest constructieve bijdragen vastgepind zijn. 'Op die manier krijgen lezers een gezonde toegang tot het debat: ze kunnen in één oogopslag zien wat er al gezegd is – zonder eerst tweehonderd reacties te moeten doorscrollen.'

Verder lezen

Lees het volledige bericht op de website van het Meertens Instituut

Het Meertens Instituut

Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Dit instituut houdt zich bezig met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. De collecties van het Meertens Instituut vormen een belangrijk onderdeel van de nationale geesteswetenschappelijke infrastructuur.

Het Meertens Instituut is gevestigd in Amsterdam (Oudezijds Achterburgwal 185, 1012 DK Amsterdam).

Logo Meertens Instituut