Huygens ING feestelijk gelanceerd

29 juni 2011

Op 24 juni 2011 is in Nemo in Amsterdam het Huygens ING (Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis) gelanceerd door de directeur van het instituut, Henk Wals. Het Huygens ING, een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), is nu het grootste geesteswetenschappelijke onderzoeksinstituut van Nederland. Behalve Henk Wals spraken ook de president van de KNAW, Robbert Dijkgraaf, en Wijnand Mijnhardt, voorzitter van het Huygens ING Advisory Board.

Het Huygens ING heeft vandaag tevens drie nieuwe websites in het leven geroepen:

  • www.huygens.knaw.nl, de corporate website
  • www.historici.nl, een platform voor historici gespecialiseerd op het gebied van Nederlandse geschiedenis
  • www.textualscholarship.nl, een platform voor voor iedereen die zich bezighoudt met het (digitaal) editeren, publiceren en analyseren van bronnen en teksten.

Het Huygens ING gebruikt nieuwe technologie om onderzoek te doen naar teksten en bronnen uit het Nederlandse verleden. Het Huygens ING wil nieuwe onderzoeksvragen stellen, oude beter beantwoorden en de antwoorden met veel meer data kunnen onderbouwen. De tools die nodig zijn voor onze onderzoeksprojecten, ontwikkelen we ook zelf. Tegelijkertijd koesteren we heel bewust onze traditionele humaniora-expertise, die nationaal en internationaal steeds schaarser wordt.

Het Huygens ING is in januari 2011 ontstaan uit een fusie tussen het Huygens Instituut van de KNAW en het Instituut voor de Nederlandse Geschiedenis van NWO en is gevestigd in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.