Nederlands Herseninstituut en Huygens ING ontvangen een NWO-groot

28 september 2018

Het Nederlands Herseninstituut, het Erasmus MC en de TU Delft ontvangen 2,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Onderzoek (NWO). Zij ontvangen dit bedrag voor een nieuw centrum genaamd CUBE: Centre for Ultrasound and Brain Imaging at Erasmus MC. Ook het Huygens ING ontving van NWO 2,5 miljoen euro voor het project REPUBLIC. Dit project maakt de Resoluties van de Staten-Generaal in de Gouden Eeuw online toegankelijk met de modernste technieken.

CUBE

In dit centrum willen wetenschappers met een nieuw soort echografie de doorbloeding van de hersenen beter zichtbaar maken. Door de snelheid en precisie van deze afbeeldingstechniek kunnen hersenwetenschappers beter begrijpen hoe hersengebieden samenwerken en kunnen neurochirurgen tumoren beter onderscheiden van gezond hersenweefsel tijdens operaties.

REPUBLIC

In de Gouden Eeuw werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden bestuurd door vertegenwoordigers van de provincies, de Staten-Generaal. De Republiek was een wereldmacht. Met hun besluiten, de zogenaamde ‘Resoluties’, bestuurden de Staten Generaal tussen 1576 en 1796 de Nederlandse samenleving en een koloniaal wereldrijk, en speelden een grote rol bij oorlog en vrede in Europa.

Onderzoeker Ida Nijenhuis: ‘Van rebelse regeerders tot wereldheersers in meer een half miljoen pagina’s: REPUBLIC ontsluit de resoluties van de Staten-Generaal en maakt zo vernieuwend onderzoek naar meer dan twee eeuwen  wereldgeschiedenis van Nederland mogelijk!’

REPUBLIC biedt straks toegang tot zo’n half miljoen digitale afbeeldingen van handgeschreven en gedrukte pagina’s vol politieke informatie uit de Republiek.

Verder lezen

Website Nederlands Herseninstituut

Website van het Huygens ING