IISG opent post in Afrika

10 februari 2011

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis heeft een regiodesk geopend in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Bedreigd materiaal van oppositiegroepen en andere sociale bewegingen wordt er verzameld en bewaard.

De Afrika Desk gaat actief verzamelen in Afrika bezuiden de Sahara, dat wil zeggen heel Afrika behalve het Arabische Noorden. Lokale archieven in de regio zelf zijn er doorgaans niet voor uitgerust of worden als onveilige bergplaats voor controversiële collecties gezien. Stefano Bellucci, hoofd van de Afrika-desk vertelt: 'Het gaat ons om primair materiaal. Het is voor de mensen daar heel belangrijk dat hun erfgoed een bestemming krijgt, bewaard blijft en dankzij het IISG aan de rest van de wereld ter beschikking wordt gesteld. Voor instellingen daar ter plaatse is het vaak moeilijk die faciliteiten te bieden, en ze hebben er ook het geld niet om archief te ordenen en te bewaren. Het is onze bedoeling om de archiefcapaciteit in Afrika zelf te vergroten. Het toegankelijk maken en verwerken van de collecties zal dan ook zoveel mogelijk in Afrika zelf en op ons kantoor in Addis Abeba gebeuren.'

De regiodesk is een gloednieuw initiatief met een voor het IISG uiterst klassieke functie: in 1935 werd het Instituut namelijk opgericht met de missie het bedreigde materiaal van oppositiegroepen en andere sociale bewegingen  te verzamelen en bewaren. Vandaag de dag is hier juist in Afrika behoefte aan. Het IISG ziet het daarom als een dure plicht om een voortrekkersrol te spelen op dit continent.