Instituut Gak-KNAW Award voor Jelle Lössbroek

6 december 2021

Pensioenarmoede treft een groot deel van de migranten in Nederland. Hoe komt dit en wat is hieraan te doen? Socioloog Jelle Lössbroek ontvangt vandaag de Instituut Gak-KNAW Award voor zijn onderzoeksvoorstel dat ingaat op deze vragen. Met de Award krijgt Lössbroek een driejarige aanstelling als postdoctoraal onderzoeker bij het NIDI.

Een armoedige oude dag dreigt voor een grote groep gepensioneerde migranten. Jelle Lössbroek stelt in zijn prijswinnend onderzoeksvoorstel de financiële positie van verschillende groepen gepensioneerde migranten centraal. Hiervoor zal hij enerzijds onderzoeken welke factoren belangrijk zijn voor de arbeidsmarkt- en pensioensituatie van verschillende groepen oudere migranten en anderzijds in hoeverre deze situatie verbeterd kan worden, door migranten zelf en door instituties.

De jury roemt de manier waarop Jelle Lössbroek een publiek enthousiast kan maken voor zijn onderzoek. De combinatie van de onderzoeksvelden migranten en oudere werknemers zorgt voor een interessant, verrassend en sprankelend voorstel. Daarnaast weet Lössbroek veel aandacht voor zijn onderzoek te genereren in de media en publiceert hij in tijdschriften die van hoog niveau zijn.

Jelle Lössbroek ontvangt de Instituut Gak-KNAW Award uit handen van juryvoorzitter José van Dijck en Frederik Buijn, voorzitter bestuur Instituut Gak. Video door Eva Nijsten

Over de winnaar

Jelle Lössbroek promoveerde in 2018 aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift Turning grey into gold. Employer-employee interplay in an ageing workforce. Sindsdien werkt hij als postdoctoraal onderzoeker bij de Universiteit Utrecht aan het project ‘Digital Society: work and organizations'.  Op 1 juni 2022 begint hij bij het NIDI aan zijn onderzoek ‘Een goede oude dag voor migranten. Bestuderen en bestrijden van pensioenarmoede in een vergeten groep.’

De Instituut Gak-KNAW Award

Lössbroek ontvangt de Instituut Gak-KNAW Award vandaag, maandag 6 december 2021, tijdens een besloten bijeenkomst. De prijs wordt sinds 2019 jaarlijks uitgereikt door Instituut Gak en de KNAW. De Award is bestemd voor talentvolle onderzoekers aan het begin van hun carrière om baanbrekend onderzoek te doen op het gebied van sociale zekerheid en de arbeidsmarkt. De Instituut Gak-KNAW Award bestaat uit een driejarige aanstelling als postdoctoraal binnen de stimulerende omgeving van een KNAW-instituut.

Over Instituut Gak, NIDI en KNAW

Instituut Gak financiert maatschappelijke projecten, onderzoek en leerstoelen op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsmarkt in Nederland: www.instituutgak.nl.

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI-KNAW) is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en is geaffilieerd met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG): www.nidi.knaw.nl.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is als forum, stem en geweten van de Nederlandse wetenschap, verantwoordelijk voor tien nationale onderzoeksinstituten.