Interactief Symposium van hersenbank over depressie en geluk

31 augustus 2011

Depressie en geluk. Het zit letterlijk tussen de oren, maar hoe werkt het precies in ons brein? Wat is depressie? Hoezo geluk? Het symposium ‘Depressie & Geluk’ van de Nederlandse Hersenbank (NHB) behandelt die vragen op donderdagavond 15 september 2011 in de Rode Hoed in Amsterdam.

De interactieve bijeenkomst ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de NHB belicht het onderwerp op allerlei manieren. Prikkelende stellingen als ‘Is depressie erfelijk?’ en ’Welke hersengebieden liggen ten grondslag aan depressieve symptomen?’ dagen niet alleen vooraanstaande wetenschappers als Damiaan Denys, Eric Ruhé en Dick Swaab uit hun visie op depressie te presenteren, maar ook het aanwezige publiek.

Inbreng van bezoekers wordt aangemoedigd: zij kunnen van tevoren op hersenbank.nl hun vraag over depressie inbrengen. Lezingen over geluk van ‘geluksprofessor’ Ruut Veenhoven en onderzoeker Meike Bartels wekken levendige discussies op tussen de wetenschappers en de zaal. Cabaretier Freek de Jonge besluit de avond met zijn eigen kijk op het onderwerp.

Na de pauze bespreken de neuropathologen Wouter Kamphorst, Paul van der Valk en Annemieke Rozemuller praktijkvoorbeelden van hersenmateriaal dat mensen na hun overlijden voor onderzoek doneren aan de Hersenbank. Door wetenschappelijk onderzoek aan hersenweefsel ontstaat meer inzicht in de werking van hersenen en ontwikkeling van therapieën voor de behandeling van aandoeningen als de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Observaties na het overlijden kunnen klinische diagnoses als depressie en dementie, die tijdens het leven worden gesteld, aanvullen of verrijken.

Hersenbank 25 jaar

De Nederlandse Hersenbank, een onderdeel van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) van de KNAW, verzamelt hersenweefsel van overleden personen die zich bij leven als hersendonor hebben laten registreren. In samenwerking met het VU medisch centrum verricht de NHB jaarlijks 100 à 130 obducties. Sinds de oprichting in 1985 door Dick Swaab heeft de Hersenbank talrijke publicaties en wetenschappelijke doorbraken gerealiseerd.