Jan Rosseel eerste artist-in-residence bij het NIAS

16 april 2015

De Vlaamse fotograaf Jan Rosseel (1979) ontvangt het eerste kunstenaarsfellowship ingesteld door de Akademie van Kunsten en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW). Rosseel zal onderzoek doen naar het geheugen en de vergankelijkheid van collectieve en persoonlijke herinneringen.

Geheugen

180 Foto Jan RosseelJan Rosseel beschrijft zijn werk als visual storytelling: ‘Ik gebruik fotografie, archiefmateriaal, video en objecten, om zo een narratief op te bouwen waarbij feit en fictie door elkaar worden gebruikt. Startpunt is vaak een historische gebeurtenis, van waaruit ik diepgravend onderzoek doe naar hoe we ons zo’n gebeurtenis collectief herinneren, wat vergeten wordt en hoe betrouwbaar het geheugen is.’

Zo verdiepte hij zich voor zijn project Belgische herfst, een geconfabuleerde geschiedenis  in de (nooit opgepakte) Bende van Nijvel, die in de jaren tachtig een reeks gewelddadige roofovervallen pleegde. Rosseels vader was een van de slachtoffers.  Ook het project Litho Belgica heeft een historische gebeurtenis als uitgangspunt. Het is een visuele interpretatie van de roman Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans over het relaas van diens grootvader tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Rosseel wil tijdens zijn fellowship de rol van fotografie in het construeren van het verleden verder onderzoeken, aan de hand van bijvoorbeeld de aanslagen van Parijs, de opkomst van IS en Pegida, de Molukse treinkaping en de Armeense genocide.

Rosseel zal een half jaar onderdeel uit gaan maken van NIAS’ internationale academische gemeenschap die bestaat uit wetenschappers en schrijvers van verschillende disciplines, waarbij dagelijkse interactie tot (onverwachte) nieuwe inzichten leidt. Rosseel: ‘De synergie tussen kunst en wetenschap is voor mij een manier om steeds weer nieuwe vragen te stellen. Samenwerking biedt een caleidoscopisch inzicht.’

Lithobelgica
Lithobelgica
Uit: Litho Belgica (www.janrosseel.com)
Belgian autumn
Belgian autumn
Uit: Belgian autumn. A confabulated history (www.janrosseel.com)

Over Jan Rosseel

Rosseel studeerde fotojournalistiek  aan de Danish School of Media and Journalism en documentaire fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag. Daarnaast studeerde hij Chinees in Leiden en China. Voor Belgian Autumn ontving hij verschillende prijzen en nominaties, waaronder die voor de Dutch Doc Photo Award 2014. Zijn werk werd tentoongesteld in onder andere het FOAM en Photoville NY, en verscheen in o.a. de Volkskrant, Vrij Nederland en de Huffington Post. Binnenkort exposeert hij in de RPS Gallery in Tokyo, de 10b Gallery in Rome en het Fotomuseum Antwerpen FoMu (allen juni 2015).

Over het artist-in-residence fellowship

Het artist-in-residence fellowship wordt twee keer toegekend aan een project dat concreet bijdraagt aan het bevorderen van de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap.

Het fellowship is ingesteld door de Akademie van Kunsten en het NIAS.

Klik op de foto's hierboven voor een afbeelding van hoge resolutie. De afbeeldingen mogen rechtenvrij worden overgenomen.