Jelle Zijlstra-lezing 'Systemic Risk in the Financial Sector' door Martin Hellwig (Bonn); commentaar door Gerrit Zalm

22 december 2010

(Persbericht NIAS-KNAW) Professor Martin Hellwig, directeur van het Max Planck Institute for Research on Collective Goods in Bonn zal de zesde en tevens laatste Jelle Zijlstra-lezing geven.

De lezing, getiteld: Systemic Risks in the Financial Sector, zal plaatsvinden op dinsdag 27 mei 2008, om 16.00 uur in het Auditorium van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Aansluitend zal oud-minister van Financiën Gerrit Zalm een nabeschouwing geven.

Professor Hellwig is op uitnodiging van de Jelle Zijlstra Professorial Fellowship Stichting van 1 april tot 30 juni aan het NIAS in Wassenaar verbonden, waar hij onderzoek doet naar de voor- en nadelen van het delen van subsidie-inkomsten tussen verschillende delen van de publieke sector.

De lezing behandelt de oorsprong van systemen van onderlinge afhankelijkheid tussen financiële organisaties. Bijzondere aandacht wordt gegeven aan de verschillende wegen van deze systemen, evenals aan onderlinge contractuele afhankelijkheid en de gevolgen daarvan, onderlinge afhankelijkheid door prijzen op de markt, en ten slotte de sterk groeiende waarde van informatie. Aandacht zal worden besteed aan de implicaties die een onderlinge afhankelijkheid heeft tussen de financiële sector en macro-economie. Tevens zal de analyse de oorsprong en de gevolgen belichten van de huidige financiële crisis dat van de hypotheekmarkt in de Verenigde Staten naar de rest van de wereld is verspreid.

De NIAS Jelle Zijlstra Professorial Fellowship Stichting heeft ten doel het bevorderen van de beoefening van de economische wetenschappen in Nederland. Hiertoe heeft zij aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) te Wassenaar een speciaal fellowship ingesteld, dat is vernoemd naar de Nederlandse geleerde en staatsman dr. Jelle Zijlstra (1918 - 2001). Zijlstra is zowel hoogleraar aan de Vrije Universiteit te Amsterdam geweest en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, als minister van Economische Zaken en van Financiën, minister-president, president van De Nederlandsche Bank en minister van Staat. Het fellowship wordt mogelijk gemaakt door financiële steun van de minister van Financiën, De Nederlandsche Bank, het Dr. Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds, de ABN AMRO Bank, de ING Groep, de Fortis Bank (Nederland), AEGON Nederland en de Rabobank Groep.

Het NIAS, een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, ontvangt elk jaar veertig gastonderzoekers uit binnen- en buitenland, die tijdens dat jaar zijn vrijgesteld van onderwijs- en andere verplichtingen om zich geheel te kunnen wijden aan wetenschappelijk onderzoek. Het NIAS bestrijkt het hele terrein van de mens-, maatschappij- en geesteswetenschappen.

Meer informatie: Johan Kwantes.