Jesús San Miguel Izquierdo ontvangt KNAW Bob Pinedo Cancer Care Award 2020

18 augustus 2020

Hij ontdekte dat vroegtijdige behandeling de overlevingskans van patiënten met multipel myeloom, een agressieve vorm van bloedkanker, aanzienlijk verbetert. Ook speelde Jesús San Miguel een bepalende rol bij de introductie van een reeks medicijncombinaties die inmiddels niet meer weg te denken zijn uit het standaardpakket van de behandeling. 

Deze ontwikkelingen betekenen een ware transformatie in het verloop van multipel myeloom. San Miguel ontvangt de Bob Pinedo Cancer Care Award 2020 wegens zijn bijdragen aan de diagnose en behandeling van deze dodelijke ziekte.

Niet afwachten, maar in een vroeg stadium behandelen biedt de beste vooruitzichten voor patiënten met multipel myeloom. Dit type kanker - in Nederland ook wel Ziekte van Kahler genoemd - begint als een woekering van plasmacellen in het beenmerg, spreidt zich dan uit naar andere organen en staat als zeer gevaarlijk bekend. Jesús San Miguel (Professor of Medicine en Director of Medical and Translational Research aan de Universiteit van Navarra) en zijn team bewezen dat ingrijpen in het ‘kalme’ stadium (waarin er nog geen klachten optreden) tot aanzienlijk betere overlevingsvooruitzichten leidt. Dit betekende een doorbraak in de gangbare behandeling van patiënten met deze ziekte. Voor generaties artsen voor hem was het dogma om een vroege behandeling juist te vermijden en de behandeling pas te beginnen bij uitgroei van de tumor en het opkomen van klachten.

Nieuwe medicijnen

San Miguel had daarnaast een leidende rol bij de introductie en evaluatie van medicijncombinaties, die tegenwoordig tot de standaardbehandeling behoren. Gecombineerd met de introductie van de vroege behandeling markeert dit een omwenteling in het overlevingsperspectief van patiënten die lijden aan multipel myeloom. De vertaling van laboratoriumonderzoek naar aantoonbaar nut voor de patiënt, loopt als een rode draad door het onderzoek van San Miguel en maakt hem een waardige laureaat van de Bob Pinedo Cancer Care Award 2020.

Stimulerende samenwerking

San Miguel staat bekend als een stimulerende collega. Hij vervulde een sleutelrol bij de lancering van verschillende succesvolle internationale samenwerkingsverbanden: de Spanish Myeloma Group, de European Myeloma Network, het European Network of Minimal Residual Disease, the International Myeloma Working Group, en hij nam het initiatief voor de ontwikkeling van het onmisbare en in de klinische praktijk veelgebruikte ‘International Staging System for multiple myeloma’.

Meer over Jesús San Miguel

Jesús San Miguel (Almarza, Spanje, 1953) is een inspirerende spreker en een gepassioneerd arts die zich inzet voor de patiënt en de medische gemeenschap. Zijn wetenschappelijke werk is gepubliceerd in toonaangevende medische tijdschriften. Hij ontving verschillende wetenschappelijke en maatschappelijke onderscheidingen voor zijn werk in het veld van myelomen. Jesús San Miguel is sinds 2013 Professor of Medicine en Director of Medical and Translational Research aan de Universiteit van Navarra, Spanje. (Foto: University of Navarro)

Over de prijs

De KNAW Bob Pinedo Cancer Care Award is een tweejaarlijkse prijs voor een onderzoeker (of een team van onderzoekers) die zich bijzonder verdienstelijk maakt of heeft gemaakt op het gebied van (translationeel) wetenschappelijk onderzoek naar kanker en de zorg voor kankerpatiënten. De prijs wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Bob Pinedo Cancer Care Award en is vernoemd naar de befaamde Nederlandse kankeronderzoeker en oprichter van VUmc Cancer Center Amsterdam, Bob Pinedo (Curaçao, 1943). Sinds 2016 is de KNAW verantwoordelijk voor de selectie van de winnaar(s). De prijs bestaat uit een bronzen sculptuur in de vorm van Bob Pinedo’s hand, die zowel kracht als hoop op herstel symboliseert, en een geldprijs van 100.000 euro.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking zal plaatsvinden op woensdag 24 november 2021 in het Trippenhuis te Amsterdam.