Jong talent in de wetenschap bekroond met Heineken Young Scientists Awards

8 mei 2014

In Amsterdam heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de namen bekend gemaakt van vijf jonge wetenschappers die dit jaar worden beloond met een Heineken Young Scientists Award.

De Awards zijn een belangrijke aanmoedigingsprijs voor getalenteerde jonge onderzoekers die als voorbeeld kunnen dienen voor andere jonge onderzoekers en wetenschappers.

Jury’s van de KNAW, die eerder deze maand de winnaars van vijf grote Heinekenprijzen kozen, kenden in overeenkomstige wetenschapsgebieden aanmoedigingsprijzen toe aan de volgende laureaten:

220x267_celia_berkersCelia Berkers, onderzoeker bij het Bijvoet Center for Biomolecular Research van de Universiteit Utrecht.
Dr. C.R. Berkers (33) krijgt de prijs voor Biochemie en Biofysica 2014 voor haar onderzoek naar de werking van het proteasoom, een structuur in de cel die eiwitten afbreekt.

220x267_alexander_vlaarAlexander Vlaar, onderzoeker bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.
Dr. A.P.J. Vlaar (32) krijgt de prijs voor de Geneeskunde 2014 voor zijn onderzoek naar acute longschade als bijwerking van bloedtransfusies bij IC-patiënten.

220x267_rob_middagRob Middag, onderzoeker aan de Universiteit van Otago (Dunedin, Nieuw-Zeeland).
Dr. R. Middag (30) krijgt de prijs voor Milieuwetenschappen 2014 voor zijn veldonderzoek naar sporenmetalen in oceanen.


220x267_irene_van_renswoudeIrene van Renswoude, onderzoeker bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag.
Dr. I. van Renswoude (46) krijgt de prijs voor de Historische Wetenschap 2014 voor haar onderzoek naar vrije meningsuiting in de late oudheid en de vroege middeleeuwen.

220x267_martin_vinckMartin Vinck, onderzoeker aan de universiteit van Yale (New Haven, Verenigde Staten).
Dr. M. Vinck (30) krijgt de prijs voor de Cognitiewetenschap 2014 voor zijn onderzoek naar de rol van elektrische golven (oscillaties) in cognitieve processen.

Prijsuitreiking

De Heineken Young Scientists Awards 2014 worden op donderdag 2 oktober 2014 uitgereikt tijdens een speciale zitting van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Bij die gelegenheid zullen ook de grote Heinekenprijzen worden uitgereikt.

Over de Heineken Young Scientists Awards

De Heineken Young Scientists Awards zijn bedoeld om jong talent een extra stimulans geven. De Awards worden tegelijk met de grote Heinekenprijzen uitgereikt aan jonge, veelbelovende onderzoekers die door excellent onderzoek een voorbeeldfunctie vervullen voor andere jongere wetenschappers. Ze werken in dezelfde disciplines als de winnaars van de Heinekenprijzen. De Young Scientists Award bestaat uit een kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Jeroen Henneman en een geldbedrag van 10 duizend euro.