Toekenningen KNAW Fonds Ecologie 2017

Jonge onderzoekers op veldonderzoek via KNAW Fonds Ecologie

8 maart 2017

Achttien jonge onderzoekers kunnen in 2017 ecologisch veldwerk uitvoeren in binnen- of buitenland met een bijdrage uit het KNAW Fonds Ecologie. In totaal ontving de KNAW-beoordelingscommissie vijftig aanvragen. Een financiële bijdrage bedraagt maximaal negenduizend euro.

Onafhankelijk van elkaar kregen maar liefst vijf jonge onderzoekers van het Institute for Biodiversty and Ecosystem Dynamics (IBED) van de Universiteit van Amsterdam een KNAW-beurs toegekend uit het Fonds Ecologie. Dit stelt hen in staat veldonderzoek te doen waarin de reguliere onderzoeksfinanciering veelal niet voorziet. Zo kan Martijn Bart, die het functioneren van sponzen in diepzeeriffen onderzoekt, mee op een Noorse expeditie in de Poolzee en krijgt Rob Kroes meer mogelijkheden voor zijn onderzoek naar gehinderde migratie van vissen in het Markermeer. Ineke Knot gebruikt de KNAW-bijdrage voor haar onderzoek naar gezondheidsrisico’s voor mensapen in Gabon.

Ook een viertal onderzoekers verbonden aan het Institute of Evoluationary Life Sciences van de Rijksuniversiteit Groningen krijgt de gewilde KNAW-beurs voor ecologisch veldonderzoek. Het brengt bijvoorbeeld Kasper Hendriks opnieuw naar Borneo, voor nader onderzoek van gemeenschappen van microslakjes . De kalksteenformaties waarop deze diertjes zich thuis voelen staat onder druk door menselijk ingrijpen, waardoor sommige soorten dreigen te verdwijnen voordat ze ooit wetenschappelijk beschreven zijn.

Het volledige overzicht van toekenningen vindt u op de KNAW-website.

Over KNAW Fonds Ecologie

Het KNAW Fonds Ecologie ondersteunt ecologisch veldwerk in binnen- en buitenland en ecologisch onderzoek in het buitenland, verricht door jonge onderzoekers, werkzaam in Nederland. In aanmerking komen zowel projecten rond fundamenteel wetenschappelijke vragen als onderzoek gericht op een fundamentele oplossing voor praktijkproblemen.

Voor meer informatie: wetenschapsfondsen@knaw.nl