Jonge wetenschappers krijgen Heineken Young Scientists Awards

23 mei 2018

De KNAW heeft de namen bekend gemaakt van vier jonge wetenschappers die in 2018 met Heineken Young Scientists Awards worden bekroond. Rechtssociologe Maartje van der Woude, neuropsycholoog Marie-José van Tol, biochemicus Joost Snijder en aardwetenschapper Peter Bijl zullen hun prijzen op donderdag 27 september 2018 in Amsterdam ontvangen.

Humanities

Maartje van der Woude, hoogleraar rechtssociologie aan de Universiteit Leiden.

Dr. mr. M.A.H. van der Woude (37) krijgt de Heineken Young Scientists Award 2018 in het domein Humanities 2018 voor haar onderzoek naar de wisselwerking tussen het recht en het publieke debat rond thema’s als terrorisme, migratie en grensoverschrijdende criminaliteit. 

Social Sciences

Marie-José van Tol, onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Dr. M.J. van Tol (37) krijgt de Heineken Young Scientists Award 2018 in het domein Social Sciences voor haar onderzoek naar de vele factoren die bijdragen aan het ontstaan van depressies en andere psychiatrische aandoeningen. 

Medical/Biomedical Sciences

Joost Snijder, zelfstandig onderzoeker en wetenschappelijk adviseur.

Dr. J. Snijder (29) krijgt de Heineken Young Scientists Award 2018 in het domein Medical/Biomedical Sciences voor de toepassing van geavanceerde microscopische technieken om de moleculaire werking van onder meer virussen te bestuderen. 

Natural Sciences

Peter Bijl, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht.

Dr. P. Bijl (34) krijgt de Heineken Young Scientists Award 2018 in het domein Natural Sciences voor zijn onderzoek naar de relatie tussen atmosfeer, oceanen en ecosystemen in het zuidpoolgebied in de laatste 80 miljoen jaar. 

Prijsuitreiking 

De Heineken Young Scientists Awards 2018 worden op donderdag 27 september 2018 uitgereikt tijdens een speciale zitting van de KNAW in Muziekgebouw ’t IJ in Amsterdam. Bij die gelegenheid zullen ook de zes tweejaarlijkse Heinekenprijzen voor Wetenschap en Kunst worden uitgereikt. De winnaars van die prijzen werden in maart en april door de KNAW bekend gemaakt. 

Over de Heineken Young Scientists Awards 


De Heineken Young Scientists Awards zijn belangrijke aanmoedigingsprijzen voor jonge onderzoekers die excellente wetenschappelijke prestaties verrichten en daarmee een voorbeeld zijn voor andere jonge wetenschappers.

Vanaf de editie 2018 worden de winnaars geselecteerd uit elk van vier wetenschapsdomeinen: Humanities, Social Sciences, Medical/Biomedical Sciences en Natural Sciences.

Elke winnaar van een Heineken Young Scientists Award krijgt een kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Jeroen Henneman en een geldbedrag van 10.000 euro. De Heinekenprijzen worden gefinancierd door de Dr. H.P. Heineken Stichting en de Stichting Alfred Heineken Fondsen.