José van Dijck wordt universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht

28 oktober 2016

KNAW-president José van Dijck stapt per 1 januari 2017 over van de Universiteit van Amsterdam naar die van Utrecht. Van Dijck is daar benoemd tot universiteitshoogleraar. Deze overstap heeft geen gevolgen voor haar presidentschap van de KNAW: ze blijft tot 1 juni 2018 president van de KNAW.

De komende jaren zal José van Dijck vooral onderzoek doen naar vraagstukken rond de digitale samenleving en mediacultuur bij de faculteit Geesteswetenschappen. Haar aanstelling in Utrecht heeft geen consequenties voor het voorzitterschap van de KNAW, dat loopt zoals gepland door tot medio 2018.

José van Dijck (1960) studeerde Nederlands en literatuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht; zij promoveerde in 1992 aan de University of California, San Diego (VS). Bij terugkomst in Nederland werkte ze achtereenvolgens aan de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Maastricht en tot slot de Universiteit van Amsterdam. Na een periode als decaan van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA (2008-2011) werd ze in 2015 benoemd als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In 2016 is zij door maandblad Opzij uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw.

Van Dijck doet onderzoek op het gebied van mediatechnologie, digitale cultuur, sociale media en televisie en cultuur. Haar laatste boek, The Culture of Connectivity, is uitgegeven door Oxford University Press (2013).