KITLV digitaliseert collectie boeken over Indonesië

22 april 2009

De verwoestende tsunami veroorzaakte in 2004 niet alleen duizenden slachtoffers in Indonesië, maar vernielde ook belangrijke bibliotheken in onder andere Banda Aceh.

Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) van de KNAW heeft een groot deel van de literatuur over Aceh uit haar eigen collectie gedigitaliseerd. Alle 656 titels die tot nu toe zijn gedigitaliseerd zijn toegankelijk via de Aceh Books-website van het KITLV. De boeken over Aceh zijn geschreven in verschillende talen, waaronder Indonesisch, Acehs, Engels en Nederlands. De collectie boeken is gepubliceerd door Indonesische en Europese uitgeverijen en dateren van de zeventiende eeuw tot nu. Nobelprijswinnaar Martti Ahtisaari was op 24 februari aanwezig bij de presentatie van de digitale bibliotheek aan de universiteit van Syah Kuala in Aceh.

Het project is mogelijk gemaakt door financiering van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. De Koninklijke Bibliotheek heeft toezicht gehouden op het digitaliseringsproces.

Zie ook: KITLV en Aceh Books-website van het KITLV.