KNAW beloont de twaalf beste profielwerkstukken van Nederland

22 december 2010

Een vliegtuig dat op zonne-energie vliegt, de aanstekelijkheid van het lachen, de genocide in Rwanda en de overeenkomsten tussen de redevoeringen van Cicero en Obama.

Deze en acht andere profielwerkstukken van leerlingen uit 6 vwo winnen de tweede KNAW Onderwijsprijs. Dat maakt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen vandaag bekend. De leerlingen winnen een studiebeurs ter waarde van 1500 euro, bestemd voor hun eerste collegejaar. Ook hun begeleidend docenten en de school winnen een prijs. De feestelijke prijsuitreiking is op dinsdagmiddag 15 juni 2010 in het Trippenhuis van de KNAW in Amsterdam.

De twaalf winnende profielwerkstukken zijn gemaakt door negentien leerlingen uit het eindexamenjaar van het vwo. De jury van 16 topwetenschappers was zeer onder de indruk van de kwaliteit, originaliteit en wetenschappelijke diepgang van de profielwerkstukken. Een overzicht van de winnende werkstukken (pdf)

Opvallend is dat onder de winnaars twee inzendingen zijn van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, dat vorig jaar ook al in de prijzen viel. Docent Niels Hoendervanger van dat gymnasium wint voor de tweede achtereenvolgende keer een prijs als begeleidend docent. Ook de S.G. Cambium uit Zaltbommel leverde voor het tweede jaar een prijswinnaar. Dit bevestigt de Akademie van Wetenschappen in het idee dat zij had bij het instellen van de prijs: de beste resultaten ontstaan als er sprake is van chemie tussen geïnteresseerde leerling, een stimulerend schoolklimaat en een inspirerende docent. 

De jury bereidt zich voor op de vergaderingDe jury bereidt zich voor op de vergadering

De KNAW Onderwijsprijs is bestemd voor de twaalf beste vwo-profielwerkstukken van Nederland: werkstukken die blijk geven van creativiteit, een dimensie van eigen onderzoek en oorspronkelijk denkwerk. Dit jaar ontving de KNAW 491 inzendingen van 191 scholen. Uit dit overweldigende aanbod heeft een jury van wetenschappers de twaalf beste werkstukken geselecteerd, drie per profiel. De leerlingen winnen een studiebeurs ter waarde van 1500 euro, bestemd voor hun eerste collegejaar aan een Nederlandse universiteit of hogeschool. Voor de begeleidende docenten is de prijs een gezamenlijke culturele reis en een beeldje van kunstenares Anneke Dammers. De scholen ontvangen een plaquette.

De KNAW lanceerde de KNAW Onderwijsprijs in 2008 ter gelegenheid van haar tweehonderdjarig bestaan. Met deze jaarlijkse prijs voor de beste vwo-profielwerkstukken wil de KNAW de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs stimuleren en benadrukken. Inspirerend onderwijs op elk niveau legt immers de basis voor de ontwikkeling van wetenschap nu en in de toekomst. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de Nederlandse reisbranche (ANVR en TUI Nederland), de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de HBO-raad en Teleac/NOT ondersteunen de KNAW Onderwijsprijs.

Noot voor de redactie

Media zijn van harte welkom bij de uitreiking van de tweede KNAW Onderwijsprijs op dinsdag 15 juni, aanvang 15.30 uur.

Voor nadere informatie en aanmelden voor het bijwonen van de prijsuitreiking op 15 juni:

Afdeling Communicatie KNAW
Irene van Houten, tel. 020 551 0733, e-mail: irene.van.houten@bureau.knaw.nl
Annemarie Zegers, tel. 020 551 0820, e-mail: annemarie.zegers@bureau.knaw.nl

Meer informatie op de website van de KNAW Onderwijsprijs.